در آسمان صلح با طالبان هیچ نوری وجود ندارد!

تحلیل های رامش نوری مدرس دانشگاه، تحلیلگر سیاسی و فعال اجتماعی در مورد سازش دولت و طالبان:
طالبان همواره نگاه قومی به سیاست و دولت داشته اند و از سیاست های زن ستیزانه و خشونت برای پیشبرد اهداف خود بهره برده اند! 

 در صلح با طالبان ، هفت سناریو زیر قابل پیش بینی است:

۱. ایجاد سیستم امارات اسلامی صدارتی:  با توجه به پیشینه طالبان، آنها به هیچ وجه نمی توانند امارت اسلامی را انکار کنند. بنابراین در این طرح امارت اسلامی در قندهار مستقر خواهد بود و نخست وزیر، دستورات امیر را در کابل همراه با یک رئیس و سه معاون انجام می دهد!

۲. ایجاد دولت مشترک اما شکننده:  تشکیل یک دولت تلفیقی و اجماع شده در کوتاه مدت غیرممکن است زیرا طالبان بیشتر بر پیروزی نظامی و فتح کامل اصرار دارند. به نظر نمی رسد آنها بدنبال صلح جمعی باشند! 

۳. پیروزی نظامی: اگر لویه جرگه با آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان موافقت نمی کرد، طالبان تصمیم می گرفتند در ۱۰ ولایت افغانستان حملات نظامی را انجام دهند و آنها را اشغال کنند. با وساطت ایالات متحده، آنها هدف را به تعویق انداختند. با این حال تسخیر نظامی یک خواست دیرینه ی پاکستان و طالبان است!

۴. شروع جنگ داخلی کاملا گسترده: این سناریو ممکن است ترسناک به نظر برسد، اما غیرممکن نیست. وقتی آمریکایی ها نیز مانند روس ها نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند و منابع اقتصادی و مالی آنها به افغانستان قطع شود، طالبان ولایات را به دست می گیرند و تعداد بیشتری از مردم را می کشند و پیش می روند! از سوی دیگر مردم شمال افغانستان سلاح را در دست گرفته و برای یک جنگ داخلی تمام عیار با طالبان آماده می شوند.

۵. تکه تکه شدن افغانستان: افغانستان پس از جنگ داخلی و عدم تفاهم و تحمل در بین رهبران طالبان، آشكارا تحت تجزیه و تشكیل مجمع الجزایر قدرت قرار خواهد گرفت! طالبان با دگماتیسم مذهبی و سیاسی، مورد پذیرش جامعه  دمکراتیک افغانستان قرار نخواهند گرفت و گروههایی که علیه آنها تشکیل می شود یا تا آخرین لحظه خواهند جنگید تا کشور را تکه تکه کنند یا برای ایجاد یک دولت مرکزی ضعیف به توافق برسند! 

۶. قربانی درخواستی بزرگ: شکی نیست که کشورهای کوچک و توسعه نیافته معمولا دارای سیاست هایی هستند که تحت تاثیر جهت گیری و خواست قدرتهای بزرگ و کشورهای قدرتمند منطقه ای هستند. افغانستان به عنوان یک کشور کوچک و یک جامعه مرده از نظر اقتصادی که در جنگ استخبارات های منطقه ای و بین المللی غرق شده است، نباید این بار قربانی زیاده خواهی های قدرتهای بزرگ شود!

۷. ادامه وضعیت کنونی: سرانجام مهمتر از همه، سناریوی هفتم تداوم وضعیت کنونی است. شرایط ناشناخته جنگ و صلح، عدم تقویت نیروهای امنیتی افغانستان علیه طالبان و ایجاد یک بازی جدید در منطقه!

راه حل  چیست؟ اگر طالبان با تفکر امارت اسلامی و دگماتیسم مذهبی، قومی و سیاسی وارد کارزار سیاسی افغانستان شوند، نسل جدیدی از مقاومت در برابر آنها باز خواهد شد و جنگ ادامه خواهد یافت.

طالبان تنها می توانند با دادن حاکمیت به مردم، تمثیل دموکراسی، پذیرش کثرت گرایی قومی و سیاسی و همچنین پذیرش قانون اساسی و دستاوردهای دو دهه گذشته بر این جامعه حاکم باشند. در غیر این صورت آنها طعم خوب یک دولت پایدار، صلح آمیز و مرفه امارت اسلامی را  در خواب خواهند دید! 

(منافن)
۲۰۲۰/۱۵/۸

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x