مذاکرات دوحه هیچ نتیجه روشنی نداشت!

​​​​پس از دو روز مذاکره فشرده، تنها نتیجه‌ای که دیدار هیات عالی‌رتبه سیاسی افغانستان با گروه طالبان در پی داشت، امید به ادامه مذاکرات دو طرف در آینده نزدیک است. گفت‌وگوهای دو روزه قطر با حضور هیئت جدیدی از سیاستمداران افغان به رهبری داکتر عبدالله از روز شنبه در دوحه آغاز شد و یکشنبه‌شب با برگزاری یک نشست خبری به کار خود پایان داد. برآیند مهم این نشست تاکید بر ادامه گفت‌وگوها میان دو طرف بود.

پس از پایان مذاکرات، روسای دو هیئت حوالی ساعت ۱۰ شب نشستی خبری در محل مذاکرات برپا کردند. در این نشست، نخست داکتر عبدالله سخنرانی کرد و از نزدیکی دیدگاه‌های دو طرف در مورد جنگ افغانستان سخن گفت. آقای عبدالله اظهار داشت که در این نشست مواضع دو طرف کاملا واضح و آشکار شده و قرار است این مذاکرات همچنان تداوم داشته باشد. داکتر عبدالله همچنین وعده داد که در هفته‌های آینده گفت‌وگوهای دو طرف بار دیگر آغاز خواهد شد.

پس از داکتر عبدالله، ملا عبدالغنی برادر، رئیس هیئت مذاکره‌کننده طالبان، نیز صحبت کوتاهی داشت. او نیز بر حل مشکل افغانستان از راه گفت‌وگو و مذاکره تاکید کرد و گفت هرچند طالبان در این اواخر مناطق زیادی از افغانستان را به تصرف درآورده‌ است، با این حال باور دارد که مشکل افغانستان باید از راه مذاکره حل شود.

نتیجه مذاکرات دو روزه دوحه، انتشار بیانیه شش ماده‌ای دو طرف بود. در این بیانیه آمده است که هر دو طرف متعهد شده‌اند تا رسیدن به چنین توافقی در سطح عالی در مذاکرات شرکت کنند و به منظور رسیدن به این هدف در آینده چنین نشست‌هایی را ادامه دهند.

تنها بند مهم این بیانیه تاکید دو طرف بر حفاظت از تاسیسات عمومی و همکاری برای کاهش شیوع ویروس کرونا است. 

 آتش‌بس، غایب اصلی گفت‌وگوها

با اینکه پیش از آغاز گفت‌وگوها و در جریان مذاکرات دو روزه، در مورد برقراری آتش‌بس در افغانستان زمزمه‌های زیادی مطرح بود اما نه در بیانیه شش ماده‌ای و نه در نشست خبری، از آتش‌بس حرفی زده نشد. 

به نظر می‌رسد که دو طرف گفت‌وگو یک‌ بار دیگر با دست خالی از این مذاکرات بیرون آمده‌اند. هرچند هیچ خبری از موضوع دو روز گفت‌وگو به بیرون درز نکرده است، اما اگر بیانیه شش ماده‌ای را برایند این نشست در نظر بگیریم، حرفی جدی میان دو طرف ردوبدل نشده است.

پیش از برگزاری نشست دو روزه تعدادی از سیاستمداران افغان از تحول جدی در دوحه و احتمال دستیابی به نتیجه مهم در این نشست خبر داده بودند. حتی چهره‌های مانند حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان، گفته بود که امیدواری‌ها برای رسیدن به نتیجه بسیار زیاد است؛ اما بازگشت شگفت‌انگیز حامد کرزی از فرودگاه و همراه نشدن او با هیئت سیاسیون افغانستان، نشان داد که گویا این مذاکرات هم نمی‌تواند نتیجه دلخواه را داشته باشد.

حالا باید در انتظار نشست‌های بعدی دو طرف که قرار است پس از عید برگزار شود ماند و دید آیا می‌توان برای پیدا کردن راه‌حلی برای بحران افغانستان به این نشست‌ها امیدی داشت با خیر.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۱۹/۷

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x