«حسین روستایی» رایزن بازرگانی سفارت جمهوری اسلامی ایران در افغانستان اظهار داشته که میزان صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در سه ماه اول امسال و همزمان با سه ماه پایانی دولت سیزدهم با افزایش صد و بیست و سه میلیون دالری در مقایسه با سه ماه نخست سال گذشته، رشد سی و یک و یک درصدی را نشان میدهد.
به گزارش صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران وی تصریح کرد: وزن صادرات غیر نفتی ایران به افغانستان در سه ماهه اول سال جاری دویست و بیست و هفت هزار تن افزایش یافت که در مجموع ارزش صادارت غیر نفتی ایران به افغانسـتان در مدت زمان یاد شده به رقم پانصد و هفده میلیـون دالر و به لحـاظ وزنی به یک میلیون و دویست و دو هزارتن رسـید که این میزان، در مقایسه با دوره مشـابه سال گذشـته بیست و سه درصـد در وزن افزایش یافته است.
روستایی افزود: روغنهای سبک و فرآوردهای نفتی، گازهای نفتی، شمش از آهن و فولاد، کامپاند پلی اتیلن، کف پوشهای غیر مخملی باف، اوره، تخم مرغ و تخم خوراکی ماکیان، هیدروکربنهای سبک و سنگین، سیمان، گوجه فرنگی، سیب درختـی، انـواع پلی اتیلن، سیب زمینی، کفش، میوه جات و سبزیجات، شیرخشک و انواع کاشی و سرامیک مهمترین اقلام صادارتی به افغانستان در دوره مورد بررسی بوده است.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان همچنین گفت: میزان واردات کشورمان از افغانستان نیز در سه ماهه اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه پارسال، به رقم بیش از هجده میلیون دالر رسیده است که رشد دویست و نود و هشت درصدی در ارزش و به لحاظ وزنی رشد هزار و یکصد و بیست و هفت درصدی را نشان میدهد.
روستایی گفت: ذرت دامی با چهار میلیون و هفتصد هزار دالر افزایش، جو با سه میلیون و دویست هزار دالر افـزایش، اسپند با هشتصد و نود و شش هزار دالر افزایش، روغـن جانشین کره کاکائو با هشتصد و شصت و شش هزار دالر افـزایش، دانه آفتابگردان با سیصد و هشت هزار دالر افزایش، بادام زمینـی با دویست و هفتاد و پنج هزار دالر افزایش و شمش سرب با دویست و دوازده هزار دالر افزایش از مهمترین اقلام موثر در افزایش واردات از افغانستان بوده اند.
وی افزود: براساس آمار رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران، در حال حاضر افغانستان پنجمین مقصد کالاهای صادراتی ایران است. متوسط ارزش گمرگی هر تن کالای صادراتی به افغانستان در سه ماهه اول سال هزار و چهارصد و سه بیش از چهار صد و سی دالر بوده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته (چهارصد و چهار دلار) بیش از سی و شش دالر در هر تن افزایش را نشان میدهد که حاکی از صادرات کالاهای با ارزش افـزوده بیشـتر به افغانسـتان در دوره مورد بررسی است. البته مقایسه رشد سی و یک درصـدی در ارزش صادارت و بیست و سه درصـدی در وزن نیـز این موضـوع را تایید میکند.
روستایی همچنین گفت: میانگین ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی ایران به جهان در سه ماه اول امسال سال حدود سیصد و پنجاه و هفت دالر بوده است که شاخص مورد نظر در رابطه با افغانستان، هفتاد و سه دلار بالاتر از میانگین کلی است.
وی افزود: گسترش روابط اقتصادی و افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور، حاصل نگاه ویژه دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران به همسایگان بوده که با افزایش رفت و آمد هیئتهای رسمی و اقتصادی-تجاری میان استانهای دو کشور، به ویژه تهران و کابل تقویت شد و صادرات غیر نفتی کشورمان به افغانستان توانست بعد از وقفهای که در اوایل تحولات سیاسی در کابل رخ داد دوباره سیر سعودی به خود بگیرد.
وی گفت: با توجه به ظرفیتهای صادراتی کشورمان و همچنین شناخت خوب مردم و تجار افغانستان از کیفیت خوب و قیمت رقابتی محصولات و کالاهای ایرانی و اعتماد بوجود آمده، در کنار سلیقههای مصرفی مشابه و نیازهای بازار افغانستان (حتی در حوزه تامین ماشین آلات صنعتی و خطوط تولید، دارو و تجهیزات پزشکی و تجهیز بخش کشاورزی به سیستمهای نوین) شرایط لازم برای افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور به بیش از پنج میلیارد دالر در بازه زمانی کوتاه مدت تا دو سال آینده فراهم است.