بانک جهانی: بهبود اقتصادی افغانستان در تحت سلطه طالبان همچنان بی‌ثبات باقی مانده است

بانک جهانی روز دوشنبه ۱۷ فبروری (۲۹ دلو) با نشر گزارشی گفت که بهبود اقتصادی افغانستان زیر کنترول طالبان به دلایل متعدد از جمله پالیسی‌های نامشخص، انزوای مالی، کاهش کمک‌های خارجی و ارتباط شکنند تجارتی با پاکستان،‌ هنوز هم بی‌ثبات باقی مانده است.

بر اساس گزارش اخیر بانک جهانی، سطح بالای فقر دوامدار،‌ بیکاری،‌ منابع محدود و قدرت خرید ضعیف هنوز هم میلیون‌ها افغان را که از سال‌ها جنگ و آفات طبیعی رنج برده‌اند، آسیب‌پذیر می‌کند.

گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد که کسری تجارتی افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۵۴ درصد افزایش یافته و به نه میلیارد دالر رسیده است که معادل ۴۵ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است.

این گزارش کاهش پنج درصدی صادرات، به ارزش ۱.۸ میلیارد دالر، را عامل اصلی این کسری تجارتی خواند که عمدتاً به دلیل کاهش صادرات زغال سنگ و نساجی بوده است.

بانک جهانی گزارش داد که صادرات زغال سنگ با کاهش ۶۴ درصدی به ۹۲ میلیون دالر رسید، زیرا پاکستان به سمت تامین‌کنندگان سنتی خود روی آورد.

این گزارش به افزایش ۱۱.۵ درصدی جمع‌آوری عواید افغانستان اشاره می‌کند که عمدتاً از درآمدهای غیرمالیاتی و مالیات‌های وضع شده در مرزهای کشور به دست آمده است.

بر اساس این گزارش،‌ جمع‌آوری عواید در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴-۲۰۲۵ (از ۲۲ مارچ ۲۰۲۴ تا ۲۱ جنوری ۲۰۲۵)‌ همچنان قوی باقی مانده و مجموعاً به ۱۹۰.۵ میلیارد افغانی بود که معادل ۲.۵ میلیارد دالر امریکایی می‌شود.

این رقم، معادل ۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی سالانه افغانستان می‌شود. علاوه بر آن،‌ افغانی، واحد ارز افغانستان برای سومین ماه پیهم به کاهش ارزش خود ادامه داده و از نومبر ۲۰۲۴ تا جنوری ۲۰۲۵ میلادی،‌ ۱۲درصد کاهش یافت.

بانک جهانی با اشاره به اینکه افغانستان به عنوان یک کشور محاط به خشکه ، به دلیل مناسبات تجارتی نامطمین خود با پاکستان، مجبور است بازارهای صادراتی خود را متنوع کند. در نتیجه، ایران، قزاقستان و ازبیکستان هر کدام تقریباً سه درصد از حجم تمام صادرات افغانستان را به خود اختصاص می‌دهند.

اما، بر اساس این گزارش: “پاکستان با ۴۵ درصد بزرگترین مقصد صادراتی افغانستان است و پس از آن، هند با ۳۴ درصد در ردهٔ دوم قرار دارد.”

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x