تشدید درگیریها مابین پاکستان و افغانستان در هفته گذشته منجر به کشته شدن حداقل یک عضو نیروهای امنیتی پاکستان و دهها غیرنظامی در افغانستان شد.
این درگیری های فرامرزی پاسخ پاکستان به حملات منظم تحریک طالبان پاکستان (TTP) بود که اسلام آباد معتقد است تی تی پی در افغانستان پناهگاه دارد و حملاتشان از این کشور برنامه ریزی و اجرایی می شود. حمله اخیر تحریک طالبان پاکستان در تاریخ 21 دسامبر، منجر به کشته شدن حداقل 16 سرباز پاکستانی شد.
در پاسخ به این حملات، دولت افغانستان وعده عملیات «تلافی جویانه» را دادند. روز شنبه، نیروهای طالبان افغانستان ادعا کردند که چند پوسته را در نزدیکی خط دیورند، هدف قرار دادهاند.
با این حال، با توقف جنگ و درگیری از سوی هر دو طرف، یک سوالی در نظر گرفته شده است مبنی بر اینکه آینده این دو همسایه که همواره روابط پرتنش داشته اند، چگونه خواهد بود؟
آخرین حملات در حالی صورت گرفت که محمدصادق خان، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، در کابل با مقامات ارشد افغانستان دیدار کرد. هر دو کشور در دو سال گذشته در نشستهای دیپلماتیک سطح بالایی شرکت کردهاند،
برای نمونه امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان سه ماه قبل به اسلام آباد سفر کرد و در آنجا با جنرال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان نیز گفتگو نمود.
با وجود این تلاش ها، خشونت ها در پاکستان بی وقفه ادامه یافته است. بر اساس آمار وزارت داخله پاکستان، بیش از 1500 حادثه خشونت آمیز در 10 ماهه اول سال جاری که حداقل 924 نفر از جمله 570 پرسنل دولتی و 351 غیرنظامی کشته شدند.
موسسه مطالعات جنگ و مسائل امنیتی پاکستان 856 حمله را در سال 2024 گزارش کرده است که از 645 حادثه ثبت شده در سال 2023 پیشی گرفته است.
اصف درانی در این رابطه اظهار داشته که طالبان افغانستان باید عواقب تیرگی روابط با پاکستان را درک کنند: آنها باید بدانند که دیگر «مبارزان آزادی» نیستند، بلکه دولتی با مسئولیت های مهم در قبال مردم و همسایگان خود می باشند. هیچ کشوری استفاده از خاک افغانستان علیه آنها را تحمل نخواهد کرد.
به گفته سمیع یوسف زی، تنها راه قابل قبول برای تامین صلح در روابط دو کشور، این است که پاکستان از «پیگیری دکترین عمق استراتژیک» خود در افغانستان دست بردارد. از لحاظ تاریخی، ارتش پاکستان به دنبال حفظ نفوذ خود در افغانستان بوده و از گروههای مسلح علیه هند حمایت می کند، تا علیه آنها اهرمهای فشاری داشته باشند.
به گفته بسیاری از کارشناسان، این رویکرد پاکستان که در واقع با افغانستان به عنوان یک مهره در رقابت آن با هند رفتار می کنند، مشروعیت پاکستان را در میان افغان ها از بین برده است
منبع: الجزیره