خبرگزاری استرالیایی ABC گزارش داده است که نیروهای استرالیایی در افغانستان مرتکب جنایات جنگی شده اند، اما حتی یک افسر نیز مجازات نشده است. فرمانده نیروی دفاعی کشور از ۲۱ افسر خواسته است که از تجربیات خود درس بگیرند و ۱۷ سرباز دیگر را «ناسازگار با ارزشها» خوانده و از سربازی تعلیق کرده است.
همچنین با استناد به تحقیقات در حال انجام که اثبات آن ممکن است چندین سال طول بکشد، اقدامات انضباطی علیه افسران ارشدی را که مرتکب جنایات جنگی شده بودند، لغو کرد.
پیشتر گزارش شده بود که نیروهای استرالیایی در افغانستان عمداً غیرنظامیان افغان را کشته اند. استرالیا در سال ۲۰۲۰ گزارشی را بر اساس تحقیقات چهار ساله منتشر کرد که در آن مشخص شد که بین ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶ سربازان این کشور در جریان ماموریت خود در افغانستان ۳۹ غیرنظامی افغان را به طرز وحشیانه ای کشته اند که در میان کشته شدگان یک پسر بچه دو ساله نیز دیده می شود.
اقدامات وحشیانه ارتش استرالیا واکنش شدید جامعه جهانی را برانگیخته است. عبدالجبار اکبری، تحلیلگر سیاسی به CMG گفت که سربازان خارجی که در افغانستان محکوم شده اند باید مجازات قانونی داشته باشند، اما تاکنون این کار صورت نگرفته است.
نیروهای خارجی می گویند که برای نجات افغان ها از بلایا و مبارزه با تروریسم به افغانستان آمده اند، اما متأسفانه نتایج خوبی برای افغان ها به ارمغان نیاورده اند، بلکه مرتکب جنایات جنگی شده اند، غیرنظامیان بی گناه را کشته و بمباران کرده اند و خانه های مردم را ویران کرده اند.
قابل ذکر است که استرالیا تنها کشوری نیست که سربازان آن در افغانستان مرتکب جنایات جنگی شده اند، متحد نزدیک آن آمریکا نیز در بسیاری از نقاط جهان از جمله افغانستان مرتکب جنایات جنگی شده است. جنگ 20 سال گذشته در افغانستان توسط این کشور آغاز شده است و افغان ها آسیب های زیادی دیده اند.
دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) ابتدا در ۲۰۲۰ مارس به دادستانهای خود اجازه داد تا در مورد جنایات جنگی احتمالی نیروهای آمریکایی در افغانستان تحقیق کنند، اما ایالات متحده بلافاصله نسبت به تحریمها هشدار داد تا تحقیقات را مسدود کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا در ژوئن ۲۰۲۰ ممنوعیت اقتصادی و سفر کارکنان این دادگاه را اعلام کرد و از آن زمان دو قاضی دیگر نیز به فهرست تحریم ها اضافه شده است. در واکنش به تحریم ها ۷۲ کشور بیانیه مشترکی صادر کردند و حمایت خود را از دیوان بین المللی کیفری (ICC) اعلام کرده و با تحریم های آمریکا مخالفت کردند. جالب توجه است که این ۷۲ کشور شامل تعدادی از متحدان ایالات متحده از جمله استرالیا است.
کشورهای غربی همواره شعار دموکراسی و حقوق بشر را مطرح کردهاند، اما واقعیتهای بسیاری بارها استانداردهای دوگانه این کشورها را آشکار کرده و به جهانیان هشدار دادهاند که باید به جنایات جنگی آنها پاسخ داده شود و عدالت بینالمللی اجرا شود.
(دیلی المسیر)
۲۰۲۲/۰۴/۱۶