براساس گزارش چینل شمشاد نیوز، با وجود اینکه حکومت امارت اسلامی به رسمیت شناخته نشده، اما با بسیاری از کشورهای منطقه و همسایه تعامل دارد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که تلاش کردهاند با همه کشورها روابط خوبی برقرار کرده و تعامل خود را تقویت کنند.
به گفتهی مجاهد، در حال حاضر، امارت اسلامی با بسیاری از کشورهای منطقه روابط خوبی دارد. وی همچنین افزود که تلاشهای دستگاه سیاست خارجی باعث شده تا زمینه برای تعاملات اقتصادی با کشورهای منطقه و همسایه فراهم شود.
مجاهد تصریح کرد: «امارت اسلامی افغانستان تمام تلاش خود را کرده است تا تعاملات خود را با کشورهای منطقه و فراتر از آن تقویت کند. روابط ما با کشورهای منطقه بسیار خوب است. تلاشهای دیپلماتیک امارت اسلامی نتیجه داده و سایر کشورها این اطمینان را یافتهاند که زمینه برای تبادلات اقتصادی با افغانستان فراهم است. سفر معاون اقتصادی ریاستالوزرا، محترم ملا برادر آخند، در رأس یک هیئت عالیرتبه به ازبکستان نمونهی خوبی از این تعاملات است. روابط ما به خوبی پیش میرود و روزبهروز مستحکمتر میشود.»
کارشناسان سیاسی میگویند که علاوه بر روابط منطقهای، مهم است که تعامل با جامعه جهانی نیز برقرار شود و روابط افغانستان با جهان بر پایه احترام متقابل و منافع مشترک شکل بگیرد.
شهزاده مسعود، کارشناس امور سیاسی، میگوید: «در شرایط کنونی، برای ما بسیار ضروری است که از طریق یک تعامل مثبت، روابط سیاسی خود را با کشورهای منطقه و جامعه جهانی برقرار کنیم. لازم است که ابتدا با همسایگان و سپس با تمام جهان، بر اساس احترام متقابل و تأمین منافع ملی خود، این روابط را ایجاد نماییم.»
برخی دیگر معتقدند که نداشتن روابط رسمی با جهان مستقیماً بر زندگی اقتصادی مردم تأثیر میگذارد و به رسمیت شناختهشدن حکومت، میتواند تغییرات مثبتی در زندگی مردم به وجود آورد.
ادریس محمدی ځاځی، کارشناس امور سیاسی، میگوید: «مسئله به رسمیت شناخته شدن حکومت افغانستان یک موضوع بسیار مهم است. تأثیرات مثبت و منفی این مسئله به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی مردم عادی اثر میگذارد. برای مردم، به رسمیت شناخته شدن و مشروعیت یافتن امارت اسلامی ضروری و حیاتی است، زیرا اقتصاد، تجارت و روابط عمومی مردم به همین مشروعیت بستگی دارد.»
به طور کلی، باور بر این است که سفر اخیر ملا عبدالغنی برادر آخند، معاون اقتصادی ریاستالوزرا، به ازبکستان نشان دهندهی تعامل مثبت میان افغانستان و کشورهای منطقه است، اما کارشناسان سیاسی تأکید دارند که باید به رسمیت شناخته شدن حکومت توجه بیشتری شود.
در حال حاضر، دهها کشور سفارتهای فعال در افغانستان دارند و همچنین، نمایندگیهای سیاسی افغانستان در حدود ۴۰ کشور جهان فعال هستند.