محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان میگوید شصت درصد کمکهای جهانی از بودجه دولت این کشور خارج شده است.
او که در کارگاه تعقیب و تحقق تعهدات کنفرانس ژنو ۲۰۲۰ ا پنجشنبه ۳۰ دلو سخنرانی میکرد، گفت اما این چالش نه از جامعه جهانی بلکه از دولت افغانستان است.
آقای غنی گفت: “بودجه را شفاف بسازید، موثر بسازید و پروژههای ملی را حسابده بسازید، پول پس میآید به عوض این که انتقاد کنید.”
در سالهای گذشته بخشی از کمکهای خارجی به افغانستان به دلیل آنچه فساد اداری و عدم ظرفیت در نهادهای دولتی خوانده میشود، مستقیما از سوی تمویل کنندگان و یا موسسات غیردولتی به مصرف رسیده است.
آقای غنی در نشست امروز همچنین بر صرفهجویی در مصارف دولت تاکید کرد و گفت باید بیشترین استفاده از منابع کشور صورت گیرد و بودجه عادی آن کم و بودجه توسعهای افزایش یابد.
نشست ژنو برای کمک به افغانستان در اوایل ماه قوس برگزار شد و در این نشست جامعه جهانی برای چهار سال آینده سیزده میلیارد دلار کمک مشروط به افغانستان تعهد کرد.
آقای غنی در نشست امروز تعهدات صورت گرفته در این نشست را ارزشها و اصولهای قانون اساسی کشورش خواند.
مبارزه با فساد، شفافیت در گمرکات، جمع آوری درآمدها، الکترونیکی شدن سیستم مالیات، شایسته سالاری در استخدامها، توانمند سازی زنان و افزایش استخدام آنها از جمله تعهدات حکومت در نشست ژنو به جامعه جهانی بوده است.
آقای غنی در نشست امروز گفت که حکومت اهدافش را برای عملی شدن این تعهدات و شاخصهای تطبیق آنها را مشخص کرده است.
او به طور مشخص از بحث مبارزه با فساد یاد کرد و گفت که برای او فساد قابل تحمل نیست و هشدار داد که هم از نظر سیستم سازی و هم در برخورد عدلی و قضایی در این بخش با جدیت عمل خواهد کرد.
رئیس جمهوری افغانستان برای مبارزه با فساد بر الکترونیکی ساختن حکومت داری تاکید کرد و گفت که تشکیلات مالی و اداری دولت باید تغییر کند و تمام پرداختها از طریق بانکها صورت گیرد.
به گفته او، اساس دیجیتال سازی افغانستان گذاشته شده است.
او همچنین افزود که باید بودجه سازی در این کشور پس از این بر اساس اصول واضح و به گونه شفاف صورت گیرد.
توزیع عادلانه منابع و انکشاف متوازن بحث دیگری بود که آقای غنی به آن اشاره کرد و گفت که امکان عملی کردن تمام خواستهای مردم وجود ندارد اما آنها تلاش میکنند در این بخش اولویت بندی صورت گیرد.