براساس گزارشات رسیده، دولت هند به زودی یک نماینده عالیرتبه از طالبان را در کشور خود خواهد پذیرفت، که گامی جدید از سوی دهلی نو برای بهبود روابط با کابل و مقابله با نفوذ فزاینده چین در افغانستان محسوب می شود.
بر اساس گفته های مقامات آگاه از این موضوع، که نخواستند نامشان فاش شود، حکومت سرپرست افغانستان دو گزینه را برای تصدی ریاست سفارت افغانستان در دهلی نو در نظر گرفته است. با این حال، نماینده طالبان در هند به عنوان یک دیپلمات رسمی شناخته نخواهد شد، اما بالاترین مقام نمایندگی حکومت طالبان در این کشور خواهد بود. همچنین، طالبان اجازه نخواهد داشت که پرچم خود را در سفارت، مراسم رسمی یا روی وسایط نقلیه دولتی به اهتزاز درآورد.
تاکنون تنها چند کشور از جمله چین، پاکستان و روسیه دیپلماتهای طالبان را پذیرفتهاند. طالبان که در سال ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، به دلیل نقض حقوق بشر از سوی جامعه بینالمللی محکوم شده است. هند، همانند بسیاری دیگر از کشورها، در آن زمان روابط دیپلماتیک خود را با افغانستان قطع کرد، سفارت خود را در کابل بست و تعامل خود را با این کشور محدود نمود.
به گفته مقامات آگاه، نجیب شاهین گزینه اصلی برای نمایندگی طالبان در هند است. وی نزدیک به یک دهه با طالبان همکاری کرده و فرزند سفیر پیشین طالبان در قطر است. شوکت احمدزی، که در وزارت امور خارجه طالبان فعالیت دارد، گزینه دیگر مورد بررسی برای این سمت است.
وزارت امور خارجه هند و وزارت امور خارجه طالبان به درخواستها برای اظهار نظر در این خصوص پاسخی ندادهاند.
سال گذشته، چین اولین کشوری بود که به دیپلماتهای طالبان اعتبارنامه رسمی اعطا کرد. موقعیت جغرافیایی افغانستان برای هر دو کشور هند و چین از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است، زیرا این کشور پل ارتباطی بین آسیای مرکزی و جنوبی محسوب میشود. شرکتهای چینی، حتی پس از روی کار آمدن طالبان، به سرمایهگذاری در پروژههای معدنی و زیرساختی در افغانستان ادامه دادهاند.
طالبان همچنین قصد دارد جادهای از طریق گذرگاه واخان احداث کند، که افغانستان را به چین متصل می سازد. تکمیل این پروژه، به چین امکان دسترسی مستقیم به آسیای مرکزی و خاورمیانه را میدهد و به پکن کمک میکند تا نفوذ اقتصادی خود را در این منطقه غنی از منابع افزایش دهد.
هند اکنون گامهایی محتاطانه برای احیای روابط با کابل برداشته است. پیش از سال ۲۰۲۱، دهلی نو در بیش از ۵۰۰ پروژه توسعهای و زیرساختی در افغانستان مشارکت داشت که شامل بخشهای انرژی، تأمین آب، آموزش و بهداشت میشد.
در ماه جنوری، نمایندگان ارشد دو کشور در دوحه دیدار کردند و توافق کردند که تجارت دوجانبه را از سر بگیرند. همچنین، طالبان اخیراً یک نماینده را به بمبئی فرستاده تا به شهروندان افغان در امور کنسولی کمک کند.