کارشناسان: آمریکا باید به افغان‌ها بابت جنگ ۲۰ ساله‌اش غرامت پرداخت کند

براساس گزارش شمشاد نیوز، اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، مبنی بر اینکه افغانستان باید تجهیزات نظامی به جا مانده از نیروهای آمریکایی را بازگرداند، واکنش‌های تندی را برانگیخته است.

کارشناسان سیاسی می‌گویند که آمریکا نه‌تنها در طول حضور نظامی خود در افغانستان بسیاری از افغان‌های بی‌گناه را به قتل رسانده، بلکه تمامی تجهیزات نظامی ارتش سابق افغانستان را نیز تحت برنامه‌های خلع‌سلاح و غیرنظامی‌سازی (DDR و DIAG) از بین برده است.

آن‌ها تأکید می‌کنند که آمریکا و متحدانش طی ۲۰ سال حضور نظامی در افغانستان خسارت‌های اقتصادی و سیاسی زیادی به این کشور وارد کرده‌اند و بر اساس قوانین بین‌المللی، اکنون مسئولیت دارند که به افغانستان کمک اقتصادی کنند و حکومت کابل را به رسمیت بشناسند.

حکمت‌الله حکمت، کارشناس سیاسی، می‌گوید: «حضور نظامی آمریکایی‌ها و جنایاتشان در طول ۲۰ سال اشغال، به‌وضوح مسئولیت آن‌ها را در قبال افغان‌ها از منظر قوانین بین‌المللی مشخص می‌کند. آن‌ها باید به‌عنوان غرامت جنگی، به افغان‌ها کمک‌های اقتصادی ارائه دهند و برای تقویت و به رسمیت شناختن نظام حاکم افغانستان تلاش کنند. تجهیزات و فناوری‌هایی که از جمهوری اسلامی به امارت اسلامی به جا مانده‌اند، جزئی از دارایی‌ها و ملکیت افغان‌ها هستند، مانند کوه‌های پامیر، سپین‌غر و هندوکش.»

کامران امان، دیگر کارشناس سیاسی، می‌گوید: «آمریکا در اینجا شکست خورده است و این تجهیزات به مردم افغانستان تعلق دارد و به‌عنوان غنیمت جنگی محسوب می‌شود؛ زیرا آن‌ها بالای افغانستان تجاوز کرده بودند و ۲۰ سال مردم را قتل‌عام کردند. آن‌ها تمام تجهیزات نظامی ارتش سابق و دوران امارت اسلامی را جمع‌آوری و با نام برنامه DDR، تمامی سلاح‌ها را از بین بردند.»

برخی دیگر معتقدند که کشورهای عضو ناتو اذعان کرده‌اند که نیروهایشان در افغانستان بی‌گناهان را به قتل رسانده‌اند و اکنون زمان آن فرا رسیده که دولت افغانستان مسئله خسارات وارده به افغان‌ها را در تعامل با آمریکا مطرح کند.

فیض‌محمد ځلاند، استاد دانشگاه، در این رابطه می‌گوید: «بسیاری از کشورهای عضو ناتو اذعان کرده‌اند که نیروهایشان در افغانستان جنایات گسترده‌ای مرتکب شده‌اند و باید به خانواده‌های افغان غرامت پرداخت کنند. کوتاهی در این زمینه آشکار است و مردم افغانستان، جامعه مدنی، احزاب سیاسی و مسئولان حکومت سرپرست وظیفه دارند این مسائل را مطرح کنند تا بتوانیم در تعامل دوجانبه با این کشورها، غرامت خسارات جنگی افغان‌ها را مطالبه کنیم. اگر آن‌ها خواستار بازگرداندن تجهیزات نظامی هستند، ما باید درخواست غرامت کنیم.»

کارشناسان سیاسی می‌گویند که آمریکا به‌جای پرداخت غرامت بابت جنایات جنگی‌اش در افغانستان، درخواست بازگرداندن تجهیزات باقی‌مانده از جنگ را مطرح کرده است.

توریالی ځاځی، کارشناس سیاسی، اظهار می‌کند: «جنایات غیرقابل‌بخششی که آمریکا طی ۲۰ سال در افغانستان مرتکب شد و این کشور را از لحاظ سیاسی و اقتصادی به پرتگاه نابودی کشاند، به‌جای پرداخت غرامت بابت این جنایات، حالا به دنبال درخواست بازگرداندن تجهیزات نظامی‌اش است. درحالی‌که همه می‌دانند آن‌ها تجهیزات خود را نابود کرده‌اند. این درخواست‌ها صرفاً فشارهای سیاسی است که ترامپ در زمان حکومتش برای دستیابی به اهداف سیاسی بر افغانستان وارد می‌کند.»

بر اساس اطلاعات موجود، زمانی که نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شدند، بخشی از تجهیزات نظامی خود را به کشور همسایه پاکستان منتقل کردند و آنچه در افغانستان باقی مانده بود، از بین بردند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x