پس از شکست انگلیس و شوروی پیشین، این بار ناتو به رهبری امریکا در نتیجه مبارزه و فداکاری مردم افغانستان، افغانستان را ترک کردند. امارت اسلامی همچنین اولین سالگرد خروج نیروهای خارجی تحت رهبری ایالات متحده امریکا را از افغانستان جشن گرفت.
کارشناسان سیاسی می گویند که آنها نگران هستند که پس از خروج نیروهای شوروی پیشین، زمانی که مجاهدین به قدرت رسیدند، در میان خود جنگیدند و قربانی های بیشتری از مردم افغانستان گرفت و در مقابل شوری پیروزی آنها نیز از بین رفت. آنها می گویند که خواست شان از امارت اسلامی این است که این بار همه چیز را به درستی مدیریت کند و افغانستان را از مشکلات داخلی محافظت کند و مشکلات کوچکی را که در برخی مناطق وجود دارد برطرف کند.
عزیز معارج کارشناس مسائل سیاسی می گوید:« پس از خروج شوروی، مجاهدین برای قدرت جنگیدند و این جنگ ها پیروزی آنها را گم کرد. اکنون طالبان باید به گروه ها و سیاستمداران دیگر توجه بیشتری داشته باشند تا افغانستان دوباره به سمت جنگ های داخلی نرود.»
برخی دیگر می گویند نظام کنونی باید از گذشته درس بگیرد و رهبران خودخواهی را رها کنند و نام تاریخ پیروز خود را حفظ کنند. حکمت الله حکمت کارشناس مسائل سیاسی می گوید:« از حاکمان می خواهم که از تاریخ درس بگیرند. از خودخواهی خود بگذرید، طالبان در این جنگ پیروز نشدند، جنگ را مادر برد که فرزندانش را برای این قربانی کرد.»
طارق فرهادی کارشناس مسائل سیاسی سپس می گوید که پس از شکست هر مهاجم در افغانستان، افغان ها زندگی مسالمت آمیزی نداشته اند، جنگ های داخلی آغاز شده و درگیری ها بر سر قدرت به وجود آمده است، اما امید او این است که باید از تجربیات گذشته استفاده کرد و زندگی مسالمت را در اختیار مردم قرار داد. پس از شکست انگلیسی ها و روس ها، جنگ ها و مشکلاتی داخلی در افغانستان به وجود آمد. امیدوارم این بار این اتفاق نیفتد و مردم زندگی آرامی داشته باشند.
یک سال پیش، نیروهای اتلانتیک شمالی یا ناتو به رهبری ایالات متحده امریکا که به مدت ۲۰ سال در افغانستان ماموریت نظامی داشتند، در ۳۱ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند و آخرین سرباز آن جنرال کریس دون هاوی بود که تفنگ خود را در زمین گذاشت و افغانستان را رها کرد.