اتمر: ما در افغانستان شکست سیاسی خورده ایم

در مورد دلایل سقوط جمهوریت در افغانستان نظرات زیادی وجود دارد، اما اخیراً حنیف اتمر وزیر امور خارجه دولت پیشین گفته است که حکومت محمد اشرف غنی به دلیل عمل نکردن جامعه جهانی به مسوولیت اش از بین رفته و یک فاجعه بزرگ را به میان آورد. حنیف اتمر گفته است که امارت اسلامی با قدرت خود به قدرت نرسیده است، اما او همچنین گفته است که آنها همراه با جامعه جهانی متحمل شکست سیاسی شدند.

اتمر افزود:« ما باید بپذیریم که فروپاشی و ناکامی جمهوری اسلامی افغانستان یک فاجعه و مصیبت بود نه تنها برای افغان ها، بلکه برای منطقه و جامعه جهانی نیز، و این مسوولیت مشترک همه بود. این وضعیت پس از دو دهه قربانی افغان‌ها و دوستان جهانی ما به وجود آمد، اما پس از آن‌که دوستان ما نتوانستند مسوولیت خود را ادا کنند. طالبان به شکل نظامی موفق نشدند، بلکه ما با هم متحمل شکست سیاسی شدیم.»

اتمر گفته است که بحران های زیادی به دلیل فروپاشی جمهوریت در افغانستان به وجود آمده است، حقوق زنان نقض شده، امنیت مانند گذشته قابل اعتماد نیست و وضعیت بشری بدتر شده است که به دلیل آن ۹۰ درصد افغان ها به غذایی کافی دسترسی ندارند.

وی افزود:« اکنون تعدادی از بحران ها به دلیل این فاجعه به وجود آمده است. اینها فجایعی است که پیامدهای منفی برای افغانستان و جامعه جهانی دارد. اولین مورد بحران بشری است که بیش از ۹۰ درصد افغان ها با کمبود مواد غذایی مواجه هستند، این بد است زیرا خدمات و مسوولیت های یک دولت فعال از بین رفت. دوم فروپاشی اقتصادی است، این وضعیت مردم را فقیرتر می کند، زیرا انستیتوت های اقتصادی لازم سقوط کرده است، جامعه جهانی ارتباط خود را با افغانستان قطع کرده و افغانستان نمی تواند به شکل موثر با جهان تجارت کند و این وضعیت بشری را بدتر کرده است.»

از سوی دیگر، اتمر گفتگوها و مذاکرات بین الافغانی را راه حل مشکلات کنونی یاد کرد، اما گفته است که امارت اسلامی هرگز حاضر به گفتگوها نخواهد شد. اتمر می افزاید:« سوالی که همیشه در مذاکرات با شرکای بین المللی مطرح می شود این است که آیا طالبان آماده هستند و حاضرند برای مذاکرات به میز مذاکره بیایند؟ جواب آن منفی است، اگر فشار ملی و بین المللی بر آنها وارد نکنیم. اولین راه برای وارد کردن این فشار ملی و بین المللی بر آنها، توافق حقوقی است که همان توافقنامه صلح دوحه می باشد.»

این مقام عالی رتبه حکومت سقوط کرده پیشین که مشاور شورای امنیت ملی و وزیر امور خارجه ایفای وظیفه کرده بود، پس از روی کار آمدن امارت اسلامی از کشور بیرون رفت و در خارج از کشور جنبشی را به نام جنبش ملی راه اندازی کرد. اتمر در حالی خواستار فشار بین المللی بر افغانستان برای مصالحه ملی است که افغانستان از یک ونیم سال گذشته بدین سو تحت حاکمیت امارت اسلامی در سطح بین المللی منزوی شده و تحریم های شدید سیاسی و اقتصادی بالای آن وضع شده است و قربانی زیادی آن نیز مردم عام است.

(شمشاد نیوز /7 مارچ 2023)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x