وضعیت افغانستان؛ فلسفه علت و معلول!

حاکمان طالب، به دنبال تغییر چهره پایتخت

وقتی جنگی مثل افغانستان چندین دهه طول می کشد و بازیگران در این تحولات تغییر می کنند، محاسبه پاک و ناپاک، خوب و بد بر اساس فلسفه علت و معلول مشکل می شود، زیرا اعمال یک دوران زاییده بدبختی های دوران دیگر است.

اگر قانون احزاب در دهه دموکراسی تصویب می شد و حکومت مشروط سلطنتی وظایف خود را به درستی انجام می داد، زمینه برای کودتای داود خان مساعد نبود. اگر داود خان اصول جمهوری را رعایت می کرد و مانند سلطنت مطلقه حکومت نمی کرد، کودتا نمی شد.

اگر احزاب دموکراتیک خلق (خلق و پرچم) ارزش های ملی را زیر پا نمی گذاشتند، قتل ها مرتکب نمی شدند، انحصار قدرت و سیاست نفی در حکومت را نداشتند، بسیاری از افغان ها مجبور نبودند به دامن کشور های همسایه بیفتند. همچنین، افغانستان میدان جنگ سرد نبود.

اگر مجاهدین به واعتصموا بحبل الله جميعا ولا تفرقوا عمل می کردند، کابل ویران نمی شد و میلیون ها افغان در اثر جنگ های داخلی به نام گلجم و سکربیست آواره نمی شدند. اگر طالبان مرتکب جنایات نمی‌شدند، به القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی جا نمی‌دادند، از آموزش و پیشرفت جلوگیری نمی‌کرد، و سیاست انحصاری برای حکومت‌داری نداشتند، آن‌وقت تحت رهبری امریکا، ناتو، همسایگان و دیگر کشورها در افغانستان مداخله نمی توانستند.

اگر در دوران جمهوری به جای معامله گری با سیاستمداران، بر قانون‌گرایی تمرکز می‌شد، اگر فساد سیاسی و اداری به اوج نمی‌رسید و به جای چاق کردن افراد، برای تقویت نهادها کوشش می‌کردند، طالبان دوباره به قدرت نمی رسیدند. اگر طالبان برای بار دوم از تجارب گذشته درس گرفته بودند، سیاست انحصاری را اختیار نمی کردند و ارزش های اسلامی، افغانی و انسانی را زیر پا نمی گذاشتند، اکنون افغانستان با مشکلات ملی و بین المللی مشروعیت رو به رو نبودند.

اگر در مورد گذشته بیش از حد بحث شود، آنگاه همه طرفین در ماضی باقی خواهند ماند یا همه در گذشته زندگی می کنند و نسخه ای برای حال و آینده وجود نخواهد داشت. تنها راه، تشکیل یک حکومت قانونی بر اساس قانون اساسی پذیرفته شده است که تنها از طریق گفتگوی معنادار میان افغان ها امکان پذیر است.

البته کسانی که اموال دولتی را دزدیده و اختلاس کرده اند یا حق شخصی را خورده اند می توانند در چارچوب قانون مورد بازخواست دولت قانونگذار باشند. اگر اینطور نباشد، یک گروه بیشتر از گروه دیگر جنایات مرتکب می شود و سلسله جنگ ها، درگیری ها و جنگ های نیابتی در افغانستان ادامه می یابد. افغان ها چوب این جنگ ها خواهند بود و دیگران از زورگویی افغان ها سوء استفاده خواهند کرد.

(دعوت میدیا /۲۶ می ۲۰۲۳)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x