طالبان برای به رسمیت شناختن بین المللی به عنوان دولت افغانستان با موانع پر پیچ و خمی روبرو شده اند. تصرف خشونت آمیز افغانستان توسط طالبان و سابقه طولانی در نقض حقوق بشر، زمینه های کافی برای نفی موقعیت دولتی این کشور بوجود آورده است!
به نظر می رسد این اعتقاد وجود دارد که طالبان باید تا زمانی که از آنها تضمین کافی مبنی بر تمایل به رعایت قوانین بین المللی دریافت نشود، از به رسمیت شناخته شدن بین المللی محروم شوند!
اما به رسمیت شناختن دولتها مشروعیتی نیست که به موجب آن نهادی که به رسمیت شناخته شده است از همه اشتباهات گذشته خلاص شده و با آغوش باز در جامعه بین المللی از آن استقبال شود!
طبق قوانین بین المللی، کنترل موثر تنها عامل تعیین کننده در تعیین این است که آیا یک گروه دارای وضعیت دولتی است یا خیر. پس از سقوط دره پنجشیر، تردیدی وجود ندارد که طالبان اکنون کنترل موثری بر خاک افغانستان دارند!
بنابراین هیچ دلیل قانونی قانع کننده ای وجود ندارد که از به رسمیت شناخته شدن وضعیت دولتی طالبان جلوگیری شود! با به رسمیت شناختن طالبان به عنوان دولت افغانستان، راه های جدیدی برای پاسخگویی باز می شود.
به رسمیت شناختن امکان تعامل دیپلماتیک با طالبان و انعقاد معاهداتی که آنها را ملزم به اجرای تعهدات مربوط به حقوق بشر و مبارزه با تروریسم می کند ایجاد خواهد کرد!
به رسمیت شناختن طالبان به عنوان دولت افغانستان، اقدامات آنها را به دولت افغانستان نسبت می دهد و مکانیزمی برای مسئولیت حقوقی بین المللی ایجاد می کند! این بدان معناست که اکنون می توان طالبان را به دلیل نقض قوانین عادی حقوق بشر و حمایت از تروریسم محاکمه کرد!
اگر دولت طالبان در خارج از مرزهای خود دست به خشونت بزنند، به رسمیت شناختن آن به عنوان دولت افغانستان دولت های سوم را قادر می سازد تا در دفاع از خود علیه آنها اقدام کنند!
دِ پرینت
۲۰۲۱/۱۵/۹