افشاگری وزیر سابق: دولت افغانستان تا مغز استخوان فاسد بود!

خالد پاینده، وزیر سابق مالیه افغانستان‌‌، در مصاحبه‌‌ای با شبکه تحلیلگران افغانستان‌‌، ابعاد تازه‌‌ای از فساد در دولت افغانستان را آشکار ساخته است‌‌.

خالد پاینده که سال‌های درازی را در دولت افغانستان و بانک جهانی کار کرده است، در سال آخر عمر حکومت اشرف غنی مسئولیت سنگین وزارت مالیه را بر عهده گرفت‌‌. او قبل از آن سمت معاون وزارت مالیه افغانستان را دارا بود‌‌. پاینده در سال ۲۰‌‌۱۸ در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از سمت معاونت وزارت دارایی کناره‌گیری کرد، زیرا به گفته او می‌ترسید که سوءاستفاده‌ها در زمان انتخابات از پول بیت‌المال‌‌، پای او را هم به فساد بکشاند‌‌.

وزیر سابق می‌گوید که دخالت در امور وزارت مالیه بیش از حد بود‌‌. «رئیس اداره امور، فضل محمود فضلی، تلاش داشت تا نفوذ بیشتری در وزارتخانه داشته باشد‌‌. اما من تا حد ممکن مانع شدم‌‌. بخشی از اختیارات وزارت مالیه به ریاست جمهوری داده شده بود‌‌. من بخشی از‌‌این اختیارات را برگشت دادم‌‌، اما بخش دیگر همچنان در حیطه قدرت رئیس جمهوری ماند و تا زمان فروپاشی همچنان در کنترل او بود‌‌. »

به گفته پاینده، عمق فساد  تا حدی بود که حتی یکی از معاون‌های او هم در فساد شریک بود‌‌. «تاجری به من مراجعه کرد و گفت که یکی از معاونانت از من در حدود یک میلیون دالر درخواست رشوه کرده است‌‌. من برنامه‌ریزی کردم که‌‌این معاون خود را حین گرفتن رشوه دستگیر کنم، ولی گویا او خبر شد و به امریکا رفت‌‌. من او را اخراج کردم و آن زمان دانستم که شبکه فساد چقدر گسترده است‌‌. فشار اداره امور و حتی معاونت اول رئیس جمهوری برای باقی ماندن‌‌این فرد روی من افزایش یافت‌‌. اما در نهایت من کار خود را کردم و او را کنار گذاشتم. ولی یک هفته بعد ریاست جمهوری تصمیم گرفت او را به عنوان مدیرعامل شرکت هواپیمایی آریانا تعیین کند‌‌. از‌‌این جا بود که باور من به رئیس جمهوری از بین رفت.

او می‌افزاید که بیشترین فساد در گمرک‌ات افغانستان بود‌‌. «والی ننگرهار (ضیالحق امرخیل) ماهانه ۴۰ هزار دالر از گمرک تورخم برای خود  می‌گرفت و کارمندان مجبور بودند  برای جمع آوری‌‌ این پول رشوه بیشتر بگیرند‌‌.» آن معاون گمرک به پاینده گفته بود که حتی به خبرنگاران روزنامه‌های معتبر افغانستان نیز پول می‌دهند تا فساد را برملا نکنند.

خالد پاینده می‌گوید افغانستان هرگز ارتش ۳۰۰ هزار نفری نداشت، حتی ارتش ‌‌۱۲۰ هزار نفری هم نداشت‌. در خوشبینانه ترین حالت ۴۰ تا ۵۰ هزار سرباز حضور داشتند، بقیه یا ترک خدمت کرده بودند یا کشته شده بودند‌‌. اما فرماندهان همچنان سهم و حقوق و دیگر امتیازات آنان را می‌گرفتند‌.

به باور خالد پاینده‌‌، هیچ انگیزه‌ای برای جنگ در میان نیرو‌های ارتش وجود نداشت‌‌، زیرا فرماندهان بیشتر درگیر جمع کردن پول بودند‌‌ در حالی که سربازان گرسنه و بی پول در سنگرها مانده بودند‌‌. حتی به گفته پاینده، تعدادی از فرماندهان ارتش افغانستان بیشتر در قلیان‌خانه‌های دبی بودند تا در دفتر کارشان‌‌.

پاینده می‌گوید اشرف غنی کم کم دچار نوعی جنون سوءظن شده بود‌‌. او به هر گزارشی شک داشت‌‌. شورای امنیت ملی افغانستان و اداره امور‌‌، گزارش ها را طوری تنظیم می‌کردند که رئیس جمهوری فکر کند‌‌ همه چیز به روال عادی پیش می رود‌‌.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۲۸/۹

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x