بر اساس گزارش اختصاصی خبرگزاری نیوز۱۸، ایالات متحده در حال بررسی بازگشایی سفارت خود در کابل است. به گفته منابع عالیرتبه دولتی، این اقدام نشانه بهبود روابط میان طالبان و رهبری آمریکا، به ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور است.
اهداف استراتژیک آمریکا در تعامل با طالبان
حکومت ترامپ، تعامل مستقیم با طالبان و شبکه حقانی را برای مقابله با داعش خراسان (ISIS-K)، که بزرگ ترین تهدید امنیتی در افغانستان و منافع آمریکا در منطقه محسوب می شود، ضروری می داند. همچنین واشنگتن قصد دارد نفوذ فزاینده چین و روسیه در امور افغانستان را مهار کند، به همین دلیل همکاری با طالبان در این راستا از اهمیت راهبردی برخوردار است.
گزارش ها حاکی از آن است که مذاکرات پشت پرده میان آمریکا و شبکه حقانی، یکی از شاخه های قدرتمند طالبان، انجام شده است. آنها اکنون مسیر مستقلی را دنبال می کنند.
تأثیر بر پاکستان
پاکستان که بهطور سنتی نقش کلیدی در امور افغانستان ایفا کرده است، اکنون با کاهش نفوذ خود رو به رو است. این کشور برای سال ها از میانجی گری میان طالبان و آمریکا سود مالی برده اما فی الحال که طالبان مستقیماً با واشنگتن در ارتباط است، اهرم استراتژیک پاکستان در حال تضعیف شدن می باشد.
از سوی دیگر، طالبان از اقدام علیه تحریک طالبان پاکستان (TTP)، گروهی که به عنوان یک چالش برای پاکستان به حساب می رود، خودداری کرده است. سراجالدین حقانی، وزیر داخله افغانستان، بارها در مسائل امنیتی با پاکستان اختلاف نظر داشته است.
تغییرات اقتصادی و استراتژیک در افغانستان
آمریکا بخشی از ذخایر بانک مرکزی افغانستان، حدود 3.5 میلیارد دالر، را آزاد کرده که بهطور غیرمستقیم به طالبان کمک اقتصادی میکند. نهادهایی مانند بانک جهانی و سازمان های وابسته به سازمان ملل نیز فعالیت های کمکی محدودی را از سر گرفته اند که اتکای اقتصادی افغانستان به پاکستان را کاهش خواهد داد.
برای دهه ها، پاکستان از وابستگی اقتصادی افغانستان به مسیرهای تجاری و نهادهای مالی این کشور سود برده است. اما با افزایش تعامل آمریکا، نفوذ رو به رشد هند و سرمایهگذاری مستقیم چین در افغانستان، نفوذ اقتصادی پاکستان در حال افول است.
آغاز دورهای جدید در روابط آمریکا و طالبان؟
تغییر موضع آمریکا در قبال طالبان، نشانه ای از بازنگری بزرگ در سیاست واشنگتن در قبال آسیای جنوبی است. آمریکا با تعامل با طالبان و شبکه حقانی، به دنبال مقابله با داعش خراسان، کاهش وابستگی اقتصادی افغانستان به پاکستان و جلوگیری از تبدیل شدن این کشور به پایگاه جنبش های جهادی جهانی است.
با کاهش نقش سنتی پاکستان به عنوان میانجی قدرت، جغرافیای سیاسی افغانستان در حال تغییر است. روابط رو به رشد آمریکا و طالبان می تواند معادلات منطقه ای را باز تعریف کرده و اهرم های دیپلماتیک و اقتصادی پاکستان را تضعیف کند.
با کاهش نفوذ پاکستان و افزایش تعامل مستقیم طالبان با آمریکا، جغرافیای سیاسی افغانستان در حال تغییر است. این روابط می تواند به پروژه های بازسازی و کاهش بحران اقتصادی در افغانستان کمک کند، در حالی که نفوذ منطقه ای پاکستان را تضعیف خواهد کرد.