کارشناسان براین باور هستن که گسترش کریدور اقتصادی چین – پاکستان (CPEC) به افغانستان، گامی مهم به سوی آینده ای بر پایه ی اتصال منطقه ای، ثبات و رفاه مشترک است.
وزیران امور خارجهٔ چین، پاکستان و افغانستان در نشستی مشترک توافق کردند که همکاری های خود را در چارچوب ابتکار «کمربند و جاده» تعمیق بخشیده، پروژه ی سی پیک را به افغانستان گسترش دهند و توسعه زیرساخت های اتصال منطقه ای را تقویت کنند.
قابل یادآوری است که نشست غیررسمی در ۲۱ می به ریاست وانگ یی، وزیر خارجه چین برگزار شد و محمد اسحاق دار، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه پاکستان، و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان، در آن حضور داشتند.
این توافق سه جانبه با واکنش های مثبتی روبه رو شده است. معیز فاروق، سردبیر اجرایی گروه رسانه ای «دیلی اتحاد» در پاکستان گفت: «برای کشوری مانند افغانستان، که دهه ها با جنگ، انزوا و دشواری های اقتصادی دست و پنجه نرم کرده است، این اقدام فرصتی واقعی برای پیوستن به اقتصاد منطقه ای و جهانی فراهم می سازد.»
او افزود: «پاکستان از طریق سی پیک شاهد تحولات بزرگی بوده است، از جمله توسعه بندر گوادر، احداث شاهراه ها، نیروگاه ها و مناطق ویژه اقتصادی.»
وی تأکید کرد: «اگر این الگو در افغانستان پیاده سازی شود، می تواند معادله را برای ثبات و استقلال اقتصادی آن کشور تغییر دهد. این پروژه، افغانستان را به روی تجارت، سرمایه گذاری، پروژه های انرژی و توسعه زیربنایی خواهد گشود – ابتکاراتی که به طور مستقیم می توانند معیشت مردم را بهبود بخشیده و پایه های اقتصادی کشور را بازسازی کنند.»
طرح های مورد نظر در چارچوب گسترش سی پیک – از جمله جاده های فرامرزی و حتی اتصال دیجیتالی – می توانند وابستگی افغانستان به کمک های خارجی را کاهش داده و این کشور را به شریک فعال در تجارت منطقه ای تبدیل کنند.
سلمان بشیر، سفیر پیشین پاکستان در چین و دبیرکل سابق وزارت خارجه پاکستان، گفت: «گسترش سی پیک به افغانستان گامی منطقی برای آینده آن است. این اقدام نقش مهم پاکستان در این طرح اقتصادی را تداوم می بخشد، اما مهم تر از آن، گامی معنادار در مسیر ثبات و توسعه منطقه ای به شمار می رود.»
او افزود: «مجموعه ای از اقدامات می تواند ادغام اقتصادی عمیق تری میان چین، افغانستان و پاکستان را تشویق کند.»
امتیاز گل، مدیر اجرایی مرکز مطالعات پژوهشی و امنیتی در پاکستان، نیز بر اهمیت پیوستن افغانستان تأکید کرد و گفت: «افغانستان پیوند کلیدی برای گسترش سی پیک از آسیای جنوبی به آسیای مرکزی است.»
در زمینهٔ تجارت، شبکه طلوع نیوز افغانستان از قول ضیا احمد تکل، رئیس روابط عمومی وزارت خارجه افغانستان، گزارش داد که «وزیر خارجه افغانستان، چین را یکی از مهم ترین شرکای اقتصادی کشور می داند و گفته است که در آینده ی نزدیک، تمرکز هر دو کشور بر گسترش تجارت خواهد بود.»
شمس الرحمن احمدی، تحلیلگر سیاسی، نیز به طلوع نیوز گفت: «اینگونه نشست ها می تواند به جامعه جهانی اطمینان دهد که حکومت افغانستان به دنبال روابط مثبت با همه کشورها است.»
معیز فاروق افزود: «گسترش این کریدور می تواند به عنوان یک اقدام اعتماد ساز در منطقه عمل کند. افغانستان متصل، افغانستانی صلح آمیز است و افغانستان صلح آمیز به سود همه است – از پاکستان و چین گرفته تا سراسر منطقه.»
او تأکید کرد که اقدام چین، نمونه ای عملی از به کارگیری توسعه به عنوان ابزاری برای صلح است. «این تنها یک کریدور اقتصادی نیست – بلکه شریان حیاتی برای منطقهای باثبات تر و متصل تر است.»
گوو شوئتانگ، رئیس مرکز پژوهش های آسیای جنوبی و اقیانوس هند در دانشگاه تجارت و اقتصاد بین المللی شانگهای نیز گفت: «این اقدام پیامدهای گسترده ای فراتر از سه کشور دارد و بر کل آسیای جنوبی و حتی جهان اثرگذار خواهد بود.»
او گفت: «این ابتکار می تواند الگویی برای دولت ها باشد تا اختلافات را کنار گذاشته، بر اجماع و درک مشترک تمرکز کنند، و اولویت را به توسعه اتصال منطقه ای و بهبود معیشت مردم بدهند.»
گزارشی از نشریه ecns.cn