براساس گزارش رسانه ها، از آغاز سال ۱۴۰۴ خورشیدی تاکنون، بیش از بیست تن از مقامات بلندپایه امارت اسلامی، از جمله ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس الوزرا در امور اقتصادی، و امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، به بیش از بیست کشور منطقهای و فرامنطقه ای سفر کرده اند.
این سفرها که به کشورهایی چون چین، روسیه، ایران، ازبکستان، پاکستان، قطر و چند کشور دیگر انجام شده، تلاشی آشکار برای خروج تدریجی از انزوای بین المللی و تقویت روابط دوجانبه و منطقه ای ارزیابی می شود.
بر اساس این گزارش، تمرکز اصلی این سفرها، علاوه بر ایجاد روابط دیپلماتیک، گفتگو در مورد تجارت، امنیت مرزها، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و مسئله مهاجرت بوده است.
عبداللطیف نظری، معین وزارت اقتصاد، اظهار داشته است: «سفرهای مقامات بلندپایه امارت اسلامی به کشورهای مهم و تأثیرگذار منطقه، سطح روابط سیاسی، دیپلماتیک، تجاری و اقتصادی را ارتقا داده و این روند همچنان به سود منافع ملی کشور ادامه دارد.»
در همین حال، براساس گزارشات منتشر شده، برخی کشورها بدون اعلام رسمی، تعاملات عملی با امارت اسلامی را آغاز کرده اند که شامل تبادل سفیران و توافقات محدود اقتصادی م یشود.
برخی تحلیلگران سیاسی معتقدند که اگرچه این سفرها هنوز به رسمیت شناسی رسمی منجر نشده اند، اما نقش مهمی در تغییر فضای سیاسی منطقه به نفع امارت اسلامی داشته اند.
عبدالصادق حمید زوی، تحلیلگر امور سیاسی، گفته است: «سفرهای مقامات امارت اسلامی به خارج و سفر نمایندگان کشورهای دیگر به افغانستان، نشان میدهد که آنان واقعیت های افغانستان را پذیرفته و به گونه ای رسمی با آن تعامل می کنند.»
فضل الرحمن اوریا، تحلیلگر دیگر، نیز گفته است: «بیشتر این سفرها به کشورهای آسیای مرکزی، روسیه، چین و دیگر کشورها بوده است. منافع ملی این کشورها ایجاب می کند که با افغانستان تعامل داشته باشند و افغانستان نیز در چارچوب منافع خود با آنان وارد تعامل شده است.»
با گذشت نزدیک به چهار سال از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، هنوز هیچ کشوری این حکومت را به طور رسمی به رسمیت نشناخته است. با این حال، سفرهای مکرر مقامات کنونی حاکی از اتخاذ یک استراتژی جدید است که هدف آن تثبیت جایگاه منطقه ای است، استراتژی ای که بر کشورهای همسایه، قدرت های آسیایی و نهادهای اسلامی متمرکز است و نه انتظار برای به رسمیت شناسی از سوی غرب.
مطلبی از نشریه آسیا پلاس