گاردین در اخرین مطلب خود می نویسد: حمله اسرائیل به ایران، از جمله زیرساخت های برنامه هسته ای و موشکی این کشور، بعید است اهداف راهبردی بلند مدت تلآویو را محقق سازد، حتی اگر بنیامین نتانیاهو موفق شود دولت دونالد ترامپ را در روزها و هفته های آینده وارد این درگیری کند.
بر اساس تحلیل دیپلمات ها، کارشناسان نظامی و تحلیلگران امنیتی، اسرائیل – و شخص نتانیاهو – با چالش های فزاینده ای در این کارزار مواجه هستند، و بسیاری هشدار می دهند که این عملیات می تواند به بی ثباتی خطرناک در منطقه منجر شود.
تردیدهای فراوانی وجود دارد که حتی استفاده آمریکا از بمب های عظیم نفوذکننده در زمین بتواند تأسیسات هسته ای فردو در ایران را که در عمق کوهستان قرار دارد، نابود کند. همچنین توان اسرائیل برای حفظ یک کمپین تهاجمی دوربرد، در شرایطی که شهرهایش در معرض حملات موشکی متقابل قرار گرفته اند، مورد سؤال است.
کارشناسان میان موفقیتهای عملیاتی اسرائیل در هدف قرار دادن افراد و تأسیسات کلیدی ایران و اهداف راهبردی بلندمدت تر این کشور که ظاهراً شامل تغییر رژیم در تهران نیز میشود، تمایز قائل میشوند. توبی داج، استاد روابط بینالملل در کالج اقتصاد لندن میگوید: «در اسرائیل این باور ریشه دار وجود دارد که خشونت راه حل مشکلات سیاسی است، اما احساس من این است که ایران از ثبات بیشتری نسبت به تصور عمومی برخوردار است.»
از نظر بسیاری از تحلیلگران، راهبرد اسرائیل مبنی بر آغاز جنگ برای کشاندن آمریکا به میدان – به امید آنکه ترامپ نیروی نظامی لازم را تأمین کند – اقدامی پرخطر و ناپایدار است. تحلیلها نشان میدهند که انجام حمله مؤثر به فردو نیازمند بمبهای بسیار قدرتمند، عملیات پیچیده و خطرناک و ورود هواپیماها به نزدیکی تأسیسات است. چنین اقدامی احتمالاً تلافی ایران را به دنبال خواهد داشت و پایگاههای آمریکا را هدف قرار خواهد داد.
دانیل کورتزر، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل، و استیون سایمون، از مقامهای سابق شورای امنیت ملی آمریکا، هشدار دادهاند که در صورت چنین حملهای، ایران احتمالاً با کشتن غیرنظامیان آمریکایی تلافی خواهد کرد و این روند میتواند آمریکا را وارد چرخهای از حملات و ضدحملات کند که نهایتاً تنها گزینه باقیمانده، هدف قرار دادن رهبران جمهوری اسلامی خواهد بود – و در این صورت، آمریکا دوباره وارد ماجرای تغییر رژیم خواهد شد، کاری که دیگر تمایل چندانی برای آن در ایالات متحده وجود ندارد.
گمانه زنی هایی درباره طرح اسرائیل برای ترور آیت الله خامنه ای نیز مطرح شده که ظاهراً از سوی ترامپ وتو شده است. این مسئله باعث نگرانی شدید در منطقه شده است. آیت الله سیستانی، مرجع عالی شیعیان عراق، با بیانیهای نادر، درباره خطرات گسترده این درگیری هشدار داده است.
از نظر آندریاس کریگ، استاد مطالعات دفاعی در کینگز کالج لندن، اتکا صرف به قدرت هوایی نمی تواند ایران را از دستیابی به فناوری هسته ای یا تغییر رژیم باز دارد. او میگوید: «این یک استراتژی سیاسی نیست، بلکه یک عملیات نظامی است که در حال بلعیدن هدف استراتژیک – یعنی پایان سیاسی – شده است.»
در نهایت، اگر آمریکا وارد جنگ نشود و ایران از فرصت برای مذاکره استفاده کند، ممکن است جنگی که قرار بود نظام ایران را سرنگون کند، به تقویت آن منجر شود و محدودیتهای قدرت نظامی اسرائیل را آشکار کند.
داج میگوید: «اگر خامنهای عقب نشینی کند و آمریکا وارد نشود، اسرائیل مثل اینکه انگشتش را در لانه زنبورها کرده است.»