بیش از ۲۰ سال جنگ های آمریکا به طور مستقیم منجر به کشته شدن تقریباً ۹۴۰ هزار نفر شده و هزینه ای ۵.۸ تریلیون دالری برای ایالات متحده داشته است.
مداخله نظامی طولانی مدت آمریکا در خاورمیانه این هفته دوباره پس از بمباران دست کم سه مرکز هسته ای ایران توسط جنگنده های آمریکایی گسترش یافت.
به گفته ژنرال دن کین، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، هفت بمب افکن B-2، هرکدام به ارزش حدود ۲.۱ میلیارد دالر، حداقل ۱۴ بمب نفوذی میلیون دالری را روی تاسیسات فردو و نطنز رها کردند.
در این عملیات بیش از ۱۲۵ فروند هواپیمای آمریکا شامل بمب افکن ها، جنگنده ها، تانکرهای سوخت رسان، هواپیماهای مراقبتی و تیم های پشتیبانی شرکت داشتند که هزینه صدها میلیون دالر برای به کارگیری و عملیات داشت.
آمریکا بیش از هر کشور دیگری در جهان بودجه نظامی اختصاص می دهد، حتی بیش از مجموع ۹ کشور بعدی، تقریباً سه برابر چین و نزدیک به هفت برابر روسیه است.
طبق آمار مؤسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم، در سال ۲۰۲۴، آمریکا ۹۹۷ میلیارد دالر برای نظامی گری صرف کرد که ۳۷ درصد کل هزینه نظامی جهان را تشکیل می دهد.
هزینه انسانی جنگ های به رهبری آمریکا
طبق تحلیلی از مؤسسه واتسون دانشگاه براون، جنگ های به رهبری آمریکا از سال ۲۰۰۱ تاکنون به طور مستقیم باعث مرگ حدود ۹۴۰ هزار نفر در افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، یمن و سایر مناطق جنگی پس از ۱۱ سپتامبر شده اند.
این آمار شامل مرگ های غیرمستقیم، مانند مرگ ناشی از دسترسی نداشتن به غذا، مراقبت های پزشکی یا بیماری های ناشی از جنگ نمی شود که تخمین زده می شود بین ۳.۶ تا ۳.۸ میلیون نفر باشد. بنابراین کل تلفات شامل مرگ های مستقیم و غیرمستقیم بین ۴.۵ تا ۴.۷ میلیون نفر بوده و این رقم همچنان در حال افزایش است.
در همین مدت، حداقل ۳۰ هزار نیروی نظامی، پیمانکار و نیروهای متحد آمریکا نیز کشته شده اند. این شامل حداقل ۷۰۵۲ سرباز، ۸۱۸۹ پیمانکار و ۱۴۸۷۴ نیروی متحد است.
نیم میلیون کشته در جنگ های افغانستان و عراق
جنگ افغانستان در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۰۱ به دنبال حملات ۱۱ سپتامبر آغاز شد و هدف آن نابودی القاعده و برکناری طالبان از قدرت بود. کمتر از دو سال بعد، در ۲۰ مارچ ۲۰۰۳، آمریکا و متحدانش جنگ عراق را شروع کردند تا سلاح های کشتار جمعی را حذف و صدام حسین را از قدرت برکنار کنند، اما هیچ ذخیره ای از این سلاح ها یافت نشد.
این دو جنگ که در مجموع نزدیک به ۲۰ سال طول کشیدند، افغانستان به طولانی ترین مداخله نظامی آمریکا تبدیل شد که باعث مرگ مستقیم حدود ۲۴۳ هزار نفر در افغانستان و مناطق هم مرز پاکستان شد. در عراق نیز حدود ۳۱۵ هزار نفر مستقیماً کشته شدند.
جمعاً، از اکتبر ۲۰۰۱ تا اگست ۲۰۲۱، حداقل ۵۵۸ هزار نفر در این دو جنگ کشته شده اند.
هزینه اقتصادی جنگ های آمریکا
آمریکا تاکنون حدود ۵.۸ تریلیون دالر برای جنگ های بیش از دو دهه خود هزینه کرده است.
این رقم شامل ۲.۱ تریلیون دالر هزینه وزارت دفاع، ۱.۱ تریلیون دالر هزینه وزارت امنیت داخلی، ۸۸۴ میلیارد دالر افزایش بودجه پایه وزارت دفاع، ۴۶۵ میلیارد دالر هزینه مراقبت های پزشکی برای کهنه سربازان و ۱ تریلیون دالر بهره وام های گرفته شده برای تامین مالی جنگ است.
آمریکا همچنان هزینه های جنگ هایش را می پردازد
علاوه بر ۵.۸ تریلیون دالر هزینه شده، انتظار می رود آمریکا حداقل ۲.۲ تریلیون دالر در ۳۰ سال آینده صرف مراقبت از کهنه سربازان کند.
بنابراین، هزینه کل جنگ های آمریکا از سال ۲۰۰۱ تا کنون به ۸ تریلیون دالر می رسد.
کمک مالی آمریکا به اسرائیل در جنایت غزه
طبق گزارش مؤسسه واتسون دانشگاه براون، اسرائیل همواره بزرگ ترین دریافت کننده کمک های خارجی آمریکا بوده است و از سال ۱۹۵۹ تاکنون حداقل ۲۵۱.۲ میلیارد دالر به ارزش دالرهای تعدیل شده با تورم از آمریکا دریافت کرده است.
از سال ۲۰۱۶، آمریکا متعهد شده سالانه ۳.۸ میلیارد دالر به اسرائیل تحت توافق نامه ۱۰ ساله بدهد که تا سال ۲۰۲۸ ادامه دارد، بیشتر این کمک ها به عنوان تأمین مالی نظامی خارجی اختصاص یافته است.
در سال پس از حملات اکتبر ۲۰۲۳، آمریکا ۱۷.۹ میلیارد دالر کمک نظامی اضافی به اسرائیل داده است، بیشترین رقم سالانه تا کنون، شامل ۶.۸ میلیارد دالر تأمین مالی نظامی، ۴.۵ میلیارد دالر برای دفاع موشکی و ۴.۴ میلیارد دالر برای بازسازی ذخایر تسلیحاتی اسرائیل از موجودی های آمریکا.
هزینه انسانی جنایت اسرائیل در غزه
طبق آخرین آمار وزارت بهداشت فلسطین در غزه تا ۲۴ جون ۲۰۲۵:
کشته های تأیید شده: حداقل ۵۶ هزار و ۷۷ نفر
زخمی ها: حداقل ۱۳۱ هزار و ۸۴۸ نفر
از زمان شکست آتش بس در ۱۸ مارچ:
کشته های تأیید شده: حداقل ۵۷۵۹ نفر
زخمی ها: حداقل ۱۹۸۰۷ نفر
هزاران نفر دیگر نیز ترس از جان باختن زیر آوار دارند.
نتیجهگیری:
جنگ های بیش از دو دهه آمریکا در خاورمیانه و افغانستان نه تنها هزینه ای مالی هنگفت و میلیاردها دالر برای این کشور به همراه داشته، بلکه خسارات انسانی بی سابقه ای نیز رقم زده است؛ با بیش از ۹۴۰ هزار کشته مستقیم و میلیون ها کشته غیرمستقیم که زندگی میلیون ها نفر را تحت تأثیر قرار داده اند. این درگیری ها که طولانی ترین جنگ های تاریخ آمریکا محسوب می شوند، علاوه بر ویرانی های گسترده، هزینه های سنگین درمان و مراقبت از کهنه سربازان را نیز به دنبال دارند که تا سال های آینده ادامه خواهد داشت. در کنار این، حمایت بی وقفه آمریکا از اسرائیل در جنایت های غزه، با میلیاردها دالر کمک نظامی، بخش دیگری از بحران پیچیده منطقه را شکل داده است. این واقعیت ها نشان می دهد که سیاست های نظامی و امنیتی آمریکا در خاورمیانه، علاوه بر تحمیل هزینه های گزاف اقتصادی و انسانی، همچنان باعث بی ثباتی و تنش های منطقه ای گسترده شده است. بنابراین، مرور این هزینه ها و پیامدها باید باعث تجدیدنظر جدی در رویکردهای سیاست خارجی و تلاش برای یافتن راه حلهای صلح آمیز و پایدار شود.
منبع الجزیره