بحران افغانستان: میلیاردها کمک در ۲۰ سال چه دستاوردی داشت؟!

دولت افغانستان و اقتصاد آن کشور تا زمان خروج ایالات متحده به شدت به کمک های خارجی متکی بودند. اکنون این حمایت متوقف شده است، اگرچه ایالات متحده و متحدانش اقداماتی را برای از سرگیری برخی از کمک های بشردوستانه آغاز کرده اند!

محمد قدم شاه، استاد توسعه جهانی در دانشگاه سیتل پسیفیک که تحقیقات عمیقی را در مورد مدیریت کمک های افغانستان انجام داده است، از گذشته، حال و آینده کمک به کشور زادگاه خود می گوید:

از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ حدود ۱۵۰ میلیارد دالر کمک غیرنظامی ایالات متحده به افغانستان سرازیر شد، به اضافه میلیاردها دالر دیگر از متحدان و سازمان های بین المللی. در این دو دهه، کمک های انکشاف اقتصادی افغانستان عمدتا به آموزش، مراقبت های صحی، اصلاحات حکومتی و زیرساخت ها از جمله مکاتب، شفاخانه ها، بندها و دیگر پروژه های ساختمانی بزرگ کمک مالی می کرد. یکی از نتایج قابل توجه از نظر تحصیلی این بود که دانش آموزان بسیار بیشتری در مکاتب حضور پیدا کردند!”

“اما کارشناسان انکشاف بین المللی معتقدند که این نوع کمک ها حتی در مقادیر زیاد لزوما مشکلات یک کشور را حل نمی کند. در افغانستان هم همینطور است. بر اساس آنچه که من در تحقیقات خود به آن رسیدم، مشکل در افغانستان میزان کمک ها نبود، بلکه سوء مدیریت آن بود.”

“سیستم حکومت داری بسیار متمرکز افغانستان که در سال ۲۰۰۱ به تصویب رسید، به رئیس جمهور این کشور قدرت سیاسی، مالی و اداری نامحدودی داد مردم عملا هیچ نقشی در تصمیم گیری ها نداشتند و این مسئله به فساد سیستم منجر شد! اقتصاد ۲۰ میلیارد دالری افغانستان به شدت به کمک های خارجی وابسته بود، اما سیستم حکومت داری متمرکز آن مستعد سوء مدیریت بود!”

“حضور طالبان مانع تحویل کمک هاست. تا زمانی که طالبان در کنترل باقی بمانند، تنها کمکی که احتمالا از سوی ایالات متحده آمریکا و اکثر متحدانش می‌آید مطمئنا نوع کمک‌های بشردوستانه خواهد بود. با این حال حتی این پول احتمالا به این بستگی دارد که آیا مقامات جدید افغانستان به حقوق بشر احترام می گذارند، یک دولت فراگیر تشکیل می دهند و از استفاده از قلمرو افغانستان برای اهداف تروریستی جلوگیری می کنند!”

“ایالات متحده بیش از ۹ میلیارد دالر از دارایی های افغانستان را مسدود کرد. تقریبا همه منابع کمکی به افغانستان از جمله اتحادیه اروپا، صندوق بین المللی پول و سایر سازمان های چندجانبه پرداخت کمک ها را متوقف کردند. بانک جهانی نیز می‌گوید چشم‌انداز اقتصادی و توسعه مبهم است! چین و پاکستان، روسیه، ایران و هند و برخی از کشورهای آسیای مرکزی در حال متحد شدن هستند تا با سازمان ملل متحد برای به رسمیت شناختن دولت طالبان رایزنی کنند که می تواند جریان کمک های بیشتر را تسهیل کند!”

“طالبان هنوز نشان نداده اند که می توانند بر افغانستان حکومت کنند. گروه‌های مقاومت در حال شکل‌گیری هستند و داعش شاخه خراسان تهدیدی قابل توجه برای توانایی آن‌ها در حفظ کنترل کشور است. مهمتر از آن، طالبان فاقد پول و تخصص لازم برای برآوردن نیازهای اساسی مردم افغانستان هستند. ۱۴ میلیون افغان پیش از قطع کمک ها برای تامین غذای کافی با مشکل مواجه بودند. به گفته یونیسف این وضعیت اکنون وخیم تر شده است!”
بیزینس ستندارد
۲۰۲۱/۲۶/۱۰

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x