از حاکمیت طالبان صد روز میگذرد. اما در این صد روز ادارات، نهادها و سازمانهای بینالمللی در باره بحران سیاسی و اجتماعی و همچنان سقوط اقتصادی در افغانستان هشدار داده اند.
یان انگلند رئیس شورای پناهجویان ناروی دیروز سهشنبه (دوم قوس) در حساب توییترش نوشته که صد روز از سقوط حکومت پیشین میگذرد، سازمان ملل متحد از افزایش سطح فقر و گرسنگی ۲۳ میلیون که حدود ۶۰ درصد نفوس افغانستان را تشکیل میدهد، هشدار داده است.
او در ادامه توییتش نوشته که خشکسالی شدید، سقوط اقتصادی و افزایش قمیتها دست به هم داده و وضعیت بشری را ایجاد کرده که افغانستان کمتر شاهد چنین دشواری بوده است.
شهر ژینو سوئیس در ماه سپتمبر امسال میزبان کنفرانس بینالمللی در بارهٔ کمک به افغانستان بود که در آن کشورهای اشتراک کننده تعهد بیش از یک میلیارد و دو صد میلیون دالر کمک به افغانستان را کردند.
سازمان ملل متحد در آن زمان کمک بیش از ۶۰۰ میلیون دالر را تقاضا کرده بود.
ملل متحد دیروز سهشنبه گفته که این سازمان تقاضای خود مبنی بر ۶۰۰ میلیون دالر به هدف مبارزه با بحران بشری در افغانستان تا پایان امسال را بر آورده کرده است.
سازمان ملل متحد میگوید افغانستان به سوی یک بحران بشری میرود و این خطر متصور است که حدود نصف نفوس این کشور در جریان زمستان امسال مواد خوارکی کافی نداشته باشند.
همزمان، سازمان عفو بینالملل دیروز سهشنبه در اعلامیهای از جامعه جهانی تقاضا کرد که محدودیت هایش بر افغانستان را هر چه زودتر کاهش دهد.
به گفته این سازمان این محدودیتها سبب شده که مراقبتهای صحی، مواد خوارکی و دیگر خدمات ضروری در افغانستان متوقف شوند.
سازمان عفو بینالملل همچنان تقاضا کرده که برای جلوگیری از گسترش بحران بشری در افغانستان اقدامات فوری روی دست گرفته شود زیرا این بحران زندگی میلیونها نفر را در این کشور به خطر مواجه کرده است.
عفو بینالملل در اعلامیهاش گفته که توقف کمکهای خارجی، منجمد کردن پول افغانستان و وضع تعزیرات جهانی بر طالبان باعث شده که افغانستان به بحران اقتصادی روبهرو شود.
در ضمن، ذبیح الله مجاهد سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان دیروز سهشنبه (دوم قوس) در مصاحبهٔ با رادیو آزادی گفت، ضرور است که جامعه جهانی به کمکهای خود با افغانها ادامه دهد.
او در مورد صد روز کار حکومت طالبان گفت: “در این صد روز که گذشت مسایل دیگر هم بود. در برابر امارت اسلامی مسایل امنیتی، اقتصادی و همه چیز نو بود. ما تازه از جنگ بیرون شده ایم. مثل این است که بیمار از بستر بیماری تازه بیرون شده باشد و باید از این بیمار توقع زیاد نداشته باشیم. کشور و حکومت ما همه به این حالت است و زمان نیاز است تا به همه پرسشها پاسخ داده شود.”
پس از تصرف کابل از سوی طالبان در ( ۲۴ اسد ۱۴۰۰ / ۱۵ آگست ۲۰۲۱)، ایالات متحده اعلام کرد که ذخایر پول بانک مرکزی افغانستان را منجمد کرده، اقدامی که سبب محروم شدن طالبان از میلیاردها دالر شد.
بر اساس معلومات صندوق بینالمللی پول، تا پایان ماه اپریل، ذخایر بانک مرکزی افغانستان به ۹ میلیارد و چهارصد میلیون دالر میرسید.
همزمان قمیت مواد خوراکی و دیگر مواد اولیه و ضروری خیلی بلند رفته، ارزش افغانی پول رایج افغانستان در مقایسه با دالر امریکایی به طور بیپیشینه کاهش یافته و نرخ بیکاری به طور سرسام آوری بلند رفته است.
ازادی رادیو
۲۰۲۱/۲۴/۱۱