حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان گفته است که اوکراین باید از درسهای افغانستان آموخته و نگذارد که قدرتهای بزرگ جنگ نیابتی را در آن کشور راه بیاندازند.
آقای کرزی در مصاحبه با روزنامۀ هندو گفت: “کشورهایی مانند ما، افغانستان و اوکراین، نباید در بازیهای ابرقدرتها دخیل شوند. پیامد این بوده است که همواره لگدمال شده ایم.”
او با اشاره به ورود جنگجویان خارجی به اوکراین برای مقابله در برابر تهاجم روسیه گفت که اگر به جای رهبر اوکراین بود، به چنین چیزی اجازه نمیداد. آقای کرزی گفت: “جنگجویان خارجی به افغانستان نیز آمدند و پیامد ورود آنان مثل القاعده و اسامه بن لادن و دیگران را به افغانستان دیدیم…تا امروز از آن رنج میبریم.”
پس از تهاجم روسیه بر اوکراین، ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین اعلام کرد که به جنگجویان خارجی اجازه میدهد تا برای مقابله با تهاجم روسیه وارد اوکراین شوند.
دو روز پیش، وزیر خارجۀ اوکراین گفت که کم و بیش ۲۰ هزار جنگجوی خارجی برای جنگیدن با نظامیان روسیه وارد اوکراین شده اند.
رییس جمهور پیشین افغانستان ضمن برشمردن مشکلات اقتصادی موجود در افغانستان، از بیکاری گرفته تا مشکلات سکتور بانکی، ابراز امیدواری کرده است که با کمک جامعۀ جهانی، وضعیت در این کشور بهبود یابد. با اینحال آقای کرزی به روزنامۀ هندو گفته است که بحران اوکراین، افغانستان را از محراق توجه جهانی در حاشیه رانده است.
رییس جمهور پیشین افغانستان در مصاحبۀ دیگر با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به ایجاد حکومت همه شمول و فراگیر تاکید کرده است. آقای کرزی ضمن ابراز خرسندی از اینکه افغانستان دیگر صحنۀ جنگ نیست، گفته است: “اما هنوز به صلح و ثبات دلخواه ما که در اتحاد ملی نهفته است، نرسیده ایم و زمانی به صلح با ثبات و پایدار میرسیم که هر افغان در تصمیم گیریهای کشورش شریک باشد.”
حامد کرزی ابراز امیدواری کرده است که حکومت طالبان به آرا و ارادۀ ملی مراجعه کنند و به گفتۀ وی از طریق برگزاری “لویه جرگه” قانون اساسی دلخواه و حکومت مورد قبول همه مردم در افغانستان رویکار آید.
آقای کرزی به صدا و سیمای ایران گفت که به حاکمان فعلی افغانستان توصیه میکند تا از دادن آب به ایران دریغ نکنند. او گفت: “بدون توجه به دیدگاه حکومتهای افغانستان و ایران و ماورای توافقات رسمی، همسایگی دو ملت ایران و افغانستان نیز ایجاب میکند که باید به ایران آب بدهیم.”
حامد کرزی، عبدالله عبدالله رییس پیشین شورای عالی مصالحۀ ملی و فضلهادی مسلمیار رییس پیشین مجلس سنای افغانستان از معدود چهرههای برجستۀ سیاسی افغان اند که پس از مسلط شدن طالبان، از افغانستان بیرون نشده و هنوز هم در داخل آن کشور به سر میبرند.
(صدای آمریکا)
۲۰۲۲/۰۳/۱۰