کرزی: اوکراین از درس افغانستان بیاموزد، درگیر بازی قدرت‌های بزرگ نشود

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان گفته است که اوکراین باید از درس‌های افغانستان آموخته و نگذارد که قدرت‌های بزرگ جنگ نیابتی را در آن کشور راه بیاندازند.

آقای کرزی در مصاحبه با روزنامۀ هندو گفت: “کشورهایی مانند ما، افغانستان و اوکراین، نباید در بازی‌های ابرقدرت‌ها دخیل شوند. پیامد این بوده است که همواره لگدمال شده ایم.”

او با اشاره به ورود جنگجویان خارجی به اوکراین برای مقابله در برابر تهاجم روسیه گفت که اگر به جای رهبر اوکراین بود، به چنین چیزی اجازه نمی‌داد. آقای کرزی گفت: “جنگجویان خارجی به افغانستان نیز آمدند و پیامد ورود آنان مثل القاعده و اسامه بن لادن و دیگران را به افغانستان دیدیم…تا امروز از آن رنج می‌بریم.”

پس از تهاجم روسیه بر اوکراین، ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین اعلام کرد که به جنگجویان خارجی اجازه می‌دهد تا برای مقابله با تهاجم روسیه وارد اوکراین شوند.

دو روز پیش، وزیر خارجۀ اوکراین گفت که کم و بیش ۲۰ هزار جنگجوی خارجی برای جنگیدن با نظامیان روسیه وارد اوکراین شده اند.

رییس جمهور پیشین افغانستان ضمن برشمردن مشکلات اقتصادی موجود در افغانستان، از بیکاری گرفته تا مشکلات سکتور بانکی، ابراز امیدواری کرده است که با کمک جامعۀ جهانی، وضعیت در این کشور بهبود یابد. با اینحال آقای کرزی به روزنامۀ هندو گفته است که بحران اوکراین، افغانستان را از محراق توجه جهانی در حاشیه رانده است.

رییس جمهور پیشین افغانستان در مصاحبۀ دیگر با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به ایجاد حکومت همه شمول و فراگیر تاکید کرده است. آقای کرزی ضمن ابراز خرسندی از اینکه افغانستان دیگر صحنۀ جنگ نیست، گفته است: “اما هنوز به صلح و ثبات دلخواه ما که در اتحاد ملی نهفته است، نرسیده ایم و زمانی به صلح با ثبات و پایدار می‌رسیم که هر افغان در تصمیم گیری‌های کشورش شریک باشد.”

حامد کرزی ابراز امیدواری کرده است که حکومت طالبان به آرا و ارادۀ ملی مراجعه کنند و به گفتۀ وی از طریق برگزاری “لویه جرگه” قانون اساسی دلخواه و حکومت مورد قبول همه مردم در افغانستان رویکار آید.

آقای کرزی به صدا و سیمای ایران گفت که به حاکمان فعلی افغانستان توصیه می‌کند تا از دادن آب به ایران دریغ نکنند. او گفت: “بدون توجه به دیدگاه حکومت‌های افغانستان و ایران و ماورای توافقات رسمی، همسایگی دو ملت ایران و افغانستان نیز ایجاب می‌کند که باید به ایران آب بدهیم.”

حامد کرزی، عبدالله عبدالله رییس پیشین شورای عالی مصالحۀ ملی و فضل‌هادی مسلمیار رییس پیشین مجلس سنای افغانستان از معدود چهره‌های برجستۀ سیاسی افغان اند که پس از مسلط شدن طالبان، از افغانستان بیرون نشده و هنوز هم در داخل آن کشور به سر می‌برند.

(صدای آمریکا)
۲۰۲۲/۰۳/۱۰

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x