مولانا ابوالحسن علی ندوی رحمه الله در کتاب (از کابل تا یرموک) می نویسد، ما ملت مسلمان هند از پیروزی و به قدرت رسیدن شما بسیار خرسندیم، اما متأسفانه با شنیدن برخی احکام عاجل و نابخردانه امارت، امیدمان روز به روز کم رنگ تر میشود.
بله، گهگاه شنیده بودیم که امارت اسلامی مکاتب مدرن را در برخی ولایات به مدرسه تبدیل کرده است، اما ما این را جنگ تبلیغاتی و رسانه ای علیه امارت اسلامی میدانستیم، دو روز قبل از کتاب شما (الامارة الاسلامیة ونظامها) با خبر شدم و سریع دانلودش کردم و در لیستی که عنوان آموزش مدرن را دیدم، بلافاصله صفحه را آوردم تا از موضع امارت اسلامی در مورد آموزش مدرن مطلع شوم.
اما متأسفانه در آن نوشته متوجه نوعی افراط و تهاجم به علوم و مکاتب امروزی شدم، نوشته بودید که بر حاکمان اسلامی و علمای دین لازم است که مردم را از این مکاتب مدرن به شدت منع کنند چرا که کافران به وسیله این مکاتب میخواهند میان مسلمانان فساد ایجاد کند و آنان را از دین خدا منحرف سازند.
تصمیم شما علیه مکاتب مدرن بیانگر این تصور است که آموزش مدرن جزئی از دین نیست و نمی توان دین را با آموزش مدرن ترکیب کرد و کسانی که خود را وقف این آموزش می کنند و در آن پیشرفت می کنند، در آخرت چیزی ندارند. علوم جدید را تا حد اباحات و جواز مطلق تنزل داده اید، در حالی که این نظر با نظر فقها در تعارض است، زیرا آنها علوم معاصر را فرض کفایی میدانند کتب فقهی این موضوع را تصریح کرده است.
شما برای تأیید موضع خود در علوم جدید از تعدادی از علما که یکی از آنها حافظ ذهبی رحمه الله است نقل کردید علامه ذهبی این نظر را در مورد فلسفه و کلام یونانی و منطق و سایر علوم بیهوده ذکر کرده است. و شما آن را در علوم جدید به کار برده اید که این علون هم مفید است و مسلمانان چاره ای ندارند.
شما همچنین با سخنان مفتی محمد شفیع و مفتی جمیل احمد ثناوی رحمه الله بحث کردید، در حالی که آنها در افتتاح مکاتب مدرن اسلامی از جمله بنیاد حیره و مدارس اقرا کار خصوصی کردهاند. هیچ کس ممکن است بی خبر نباشد که آموزش علوم جدید جزء دین است و فرض کفایی است.
شما چی فکر میکنید؟ افغانستان تا کی از نظر آموزش، صحت، تجارت و صنعت به پاکستان وابسته خواهد بود؟ مسلمانان موظفند متخصصان طبی ماهر تربیت کنند، زیرا بسیاری از احکام فقهی مبتنی بر داکتران واجد شرایط و ماهر است.
زمانی که می بینم افغان ها در مرز پاکستان صف می بندند بسیار شرم می کنم، از خدا شرمنده ام با خود میگویم، مگر افغان ها مغز در سر و قلب در سینه ندارند؟ آیا آنها امکانات ندارند؟ همه چیز دارند، اما مشکل در رهبری است که به علم روز مفید که مشکلات ملت افغانستان و مردم مظلوم را حل می کند، توجه نمی کند.
در پایان می خواهم بگویم که افغان ها باید بدانند که تحصیل علوم جدید مانند ریاضیات، علوم علمی مانند فیزیک، شیمی، زبان های محلی و خارجی و غیره و مطالعه و تحصیل علوم جدید مطابق متون قرآن و سنت، عمل شرعی است. آموزش مدرن و دینی مانند دو بال برای یک نظام است و می دانید که پرنده هرگز نمی تواند روی یک بال پرواز کند
در آخر به شیخ عبدالحکیم حقانی می گویم که زخم های ملت افغان را بپوشانید و رنج آنها را طولانی نکنید. اگر اگر این کار را ادامه می دهید، نظرات و دیدگاه های شخصی خود را به دین الهی نسبت ندهید!
(دیلی شهاده)