در سال های اخیر، افزایش حملات به مساجد و مراسم مذهبی علاوه بر مردم عادی افغانستان، نگرانی سیاستمداران و رهبران، افکار عمومی را نیز برانگیخته است. برخی از کارشناسان سیاسی بر این باورند که حمله به علما و گروههای مذهبی آغاز یک جنگ جدید است و تسلط بر اشکال جدید جنگ بسیار دشوار خواهد بود.
در عین حال می گویند که حمله به مراکز مذهبی در کشور کار گروه های اطلاعاتی خارجی است. آنها از دولت انتقاد می کنند که در سال گذشته نتوانسته است از حملات به اماکن مذهبی و علما جلوگیری کند.
گل آقا حسینی کارشناس مسائل سیاسی می گوید، شکر خدا تهاجم مستقیم پایان یافته است اما تجاوز غیرمستقیم صددرصد وجود دارد، این کشور (ایالات متحده آمریکا) بوسیله چند دست نشانده توانسته در مساجد انتحار و انفجار انجام دهد و مسئولیت آن را بر امارت و داعش بیندازد.
تحلیلگران نظامی به عدم اعتماد و اختلافات ایدئولوژیک بین گروه های مذهبی در کشور به عنوان عواملی اشاره می کنند که تلاش برای حمله به علمای را افزایش داده است. یوسف امین زازایی می گوید: ضعف در تربیت فرزند ما را اکنون ما با یک عذاب بزرگ روبرو ساخته و اطلاعات بین المللی از آن استفاده می کنند. دولت باید در مورد این موضوع آگاهی عمومی را ایجاد کند، هیچکس حق تهدید، کشتن یا آسیب رساندن به کسی را ندارد.
دو روز پیش یک حمله انتحاری بر مجیب الرحمن انصاری در مسجد جامع گذرگاه ولایت هرات انجام شد که در آن 18 تن به شمول انصاری کشته و 23 تن دیگر زخمی شدند. امارت اسلامی این حمله را محکوم کرد، چهار عضو داعش را در ارتباط با این حمله دستگیر کرد و هشدار داد که عاملان آن مجازات خواهند شد.