نشریۀ دیپلومات در شمارۀ اخیر خود در تاریخ ۷ اپریل ۲۰۲۱ به دستاوردهای دو دهه گذشته در افغانستان اشاره کرده، مینویسد سال گذشته را میتوان یک نقطه عطف تلقی کرد، چون گفتگوهای صلح آغاز شد و در ماههای نخست درگیریها نیز اندکی کاهش یافت، زیرا کمک کنندگان بینالمللی تعهدات را برای حمایت از افغانستان تجدید کرده اند.
به نوشته دیپلومات، اما متأسفانه هنوز توافق صلح حاصل نشده و از آغاز گفتگوهای بین افغانها در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۰ میلادی در شهر دوحه پایتخت قطر، درگیریها شدت یافته است.
دیپلومات مینویسد، از نظر اقتصادی، از آغاز شیوع همهگیری ویروس کرونا، تولید ناخالص داخلی افغانستان پنج درصد کاهش یافته، کسر بودجه افزایش یافته، سرمایه گذاری کاهش یافته و صادرات افغانستان هم به شدت سقوط کرده است.
به اساس ارزیابی سازمان ملل متحد، حدود نصف نفوس افغانستان در سال جاری به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت و این رقم نظر به چهار سال قبل شش برابر افزایش را نشان میدهد.
نشریۀ دیپلومات مینویسد، مسیر آیندۀ آفغانستان هموار نخواهد بود، زیرا با توجه به تجارب بینالمللی، کشورهایی که با مشکلات زیاد روبرو هستند، ممکن به صلح برسند، اما پایان جنگ امکان پذیر نخواهد بود.
به نوشته دیپلومات، ممكن است كشورهای كم درآمد طی ۵ تا ۱۰ سال، دوباره به جنگ برگردند و جنگ تا زمانی ادامه خواهد یافت که عایدات سرانۀ سالانه به ۵۰۰۰ دالر برسد. به این ترتیب افغانستان برای رسیدن به آن باید برای یک نسل، رشد متداوم اقتصادی هشت درصد در سال، داشته باشد.