چه کسی القاعده و داعش را رهبری می‌کند؟

با توجه به آنچه اخیرا درباره دستگیری یکی از سرکردگان داعش به‌نام ابوالحسن الهاشمی القرشی که گمان می‌رود رهبر این سازمان باشد، گزارش شد و علاوه بر اینکه چندی قبل خبر کشته ایمن الظواهری، رهبر القاعده در رسانه‌ها منتشر شد، می‌توان چنین ارزیابی کرد که دو سازمان افراطی یادشده به دلیل نام نبردن از جانشین الظواهری و ابهام درباره سرنوشت الهاشمی، با چالش خلا رهبری مواجه‌اند. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چه کسی این دو سازمان را رهبری می‌کند؟

در واقع، داعش و القاعده همواره دو سازمان رقیب در صحنه جهاد تلقی می‌شوند، زیرا پیشرفت یکی از این دو سازمان ازنظر تروریسم جهانی حکایت از ضرر قطعی طرف مقابل دارد،
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، اوایل ماه سپتامبر جاری اعلام کرد «نیروهای ترکیه یک رهبر برجسته القاعده با نام مستعار ابوزید که نام اصلی‌اش «بشار خطاب غزل الصمیدعی» است را دستگیر کردند و گمان می‌رود فرد یادشده رهبر سازمان القاعده باشد». سپس، رسانه‌های ترکیه گزارش دادند که «برخی از شواهد نشان می‌دهند که الصمیدعی ممکن است همان ابوالحسن الهاشمی القرشی، رهبر داعش باشد».
 
همچنین جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، اوایل ماه اگست گذشته اعلام کرد که ایمن‌الظواهری در یک حمله پهپادی در کابل، پایتخت افغانستان کشته شده است. در خبرها آمده بود هنگامی‌که الظواهری در بالکن خانه امنش بود، به دلیل اصابت یک راکت «هل‌فایر» که پهپاد آمریکایی آن را شلیک کرد، کشته شد.

در همین راستا، احمد زغلول، کارشناس مصری متخصص در امور گروه‌های افراطی، در گفت‌وگویی با اشاره به این‌که در حال حاضر سازمان‌های القاعده و داعش رهبری مشخصی ندارند، گفت: «به نظر می‌رسد هر دو سازمان چنان به چالش خلا رهبری دچار شده‌اند که هرگز درگذشته سابقه نداشته است». او افزود «آنچه درباره دستگیری الهاشمی القرشی گزارش شد، نشان می‌دهد که او به احتمال زیاد دیگر رهبری داعش را بر عهده ندارد. زغلول خاطرنشان کرد که با توجه به نبرد شدیدی که در کشورهای مختلف علیه تروریسم دیده می‌شود، می‌توان گفت که دستگیری ابوالحسن الهاشمی القرشی «واقعیت» دارد.

زغلول «دلیل ناپدید شدن الهاشمی القرشی را احتمال مجروح یا کشته شدن او در یک عملیات امنیتی» عنوان کرد و افزود «ممکن است داعش رهبر جدیدی را انتخاب کرده باشد که هنوز نامش اعلام نشده است». او چنین استدلال کرد که «درگذشته به محض کشته شدن رهبر داعش، این سازمان بی‌درنگ اعلام می‌کرد که رهبر جدیدی را انتخاب کرده است.»

ابوعمر المهاجر، سخنگوی رسمی داعش، در سخنرانی صوتی جدیدی که پنجشنبه گذشته در بنیاد الفرقان منتشر شد، «درباره عراق، آفریقا و زندانیان این سازمان صحبت کرد، اما هیچ اشاره‌ای به رهبری جدید داعش نکرد».

زغلول معتقد است که هرچند سازمان القاعده تا به حال رهبر جدیدش را معرفی نکرده‌، اما ممکن است موضوع انتخاب (جانشین) الظواهری عملا حل شده باشد و القاعده به دلیل نگرانی از بروز اختلاف و ناسازگاری، از اعلام آن تا مدتی خودداری کند.

از سوی دیگر، عمرو عبدالمنعم، کارشناس مصری متخصص در امور گروه‌های بنیادگرا، در مصاحبه‌ای که با روزنامه الشرق‌الاوسط داشت، گفت: «غیبت رهبران دو سازمان افراطی یادشده، اشاره به چالش‌هایی دارد که مورد اول آن ناشی از نگرانی‌های امنیتی و ترس از ترور رهبر جدید و مورد دوم آن در هراس از بروز اختلاف بر سر انتخاب شخصیت‌های جایگزین و گسترش دامنه ناسازگاری‌ در مورد ویژگی‌های رهبر جدید، میزان مشروعیت و موفقیت او نهفته است».

پس از کشته شدن ابو ابراهیم القرشی، رهبر پیشین داعش در سوم فبروری گذشته در جریان یک حمله هوایی به شمال ادلب در غرب سوریه، ابوالحسن الهاشمی القرشی، رهبری داعش را بر عهده گرفت.

برخی معتقدند که ابوالحسن الهاشمی القرشی، زید العراقی، الصمیدعی یا جمعه عوض البدری، مسئولیت بخش آموزش سازمان داعش را بر عهده داشت.

قابل ذکر است که رهبران داعش به‌طور معمول بیش از یک نام مستعار دارند، به‌طوری‌که ابوبکر البغدادی همان ابراهیم عواد البدری و ابودعا السامرایی است. همچنان ابو ابراهیم القرشی نیز همان حاج عبدالله قرداش و ابوعمر قرداش است.

در همین حال، ناظران خاطرنشان می‌کنند که سازمان القاعده طی سال‌های گذشته شماری از رهبران برجسته همچون ابوفراس السوری، ابوخلاد المهندس، ابو خدیجه الاردنی، ابو احمد الجزایری، سیاف التونسی. حسام عبدالرئوف معروف به ابومحسن المصری و ابوالخیر المصری را از دست داده است.

(الشرق الاوسط)
 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x