برای تسهیل گفتگوهای صلح همراه با تحریک طالبان پاکستان در ماه جون سال جاری، این گروه با میانجیگری طالبان افغانستان، آتش بس ناحدودی اعلام کردند.
اما از آن زمان تاکنون درگیری های منظمی بین تحریک طالبان پاکستان و نیروهای امنیتی این کشور رخ داده است، اگر چه هر دو طرف تایید کرده اند که آتش بس هنوز ادامه دارد. اخیرا پس از انکه برخی از نشریات رسانه ای گزارش داده اند که جنگجویان مسلح به مواضع سابق خود در دره سوات، دیر و بخش هایی از ولسوالی های قبلیه ای ایالت خیبر پختونخوا بازگشته اند، که پرسش هایی درباره سرنوشت گفتگوهای صلح مطرح شد.
همچنین اخیرا ارتش پاکستان اعلام کرده که در حمله نیروهای امنیتی به مخفیگاهی در بویه، وزیرستان شمالی، پنج نیروی امنیتی و حداقل چهار جنگجو از طالبان پاکستانی، در یک درگیری مسلحانه ای کشته شدند.
تحریک طالبان نیز این موضوع را تایید کرده اند اما دولت را به بدنیتی متهم نموده و عنوان کرده اند که نیروهای دولتی پاکستانی به مناطق انها حمله ور شده اند.
این در حالیست که تحلیلگران معتقدند که چشم اندازهای روشنی برای مذاکرات صلح در دراز مدت وجود ندارد. اصلی ترین چالش ها، درخواست های تحریک طالبان پاکستان برای منحل کردن ادغام ایالت خیبر پختونخواه با تحت سیستم فدرال، تحمیل قوانین شرع و خروج نیروهای نظامی پاکستانی از منطقه می باشد.
تحقق این خواسته های اصلی تحریک طالبان توسط دولت تقریبا غیرممکن است.
پیروزی طالبان در افغانستان، تحریک طالبان پاکستان را که زمانی یکی از دهشت افگن ترین گروه در جهان بود، جسور و گستاخ تر کرده است.
طالبان پاکستانی در تلاش است تا خود را از نظر سیاسی در خطوطی مشابه با طالبان افغانستان نشان دهند، اما اساسا در موضع خود ضدپاکستانی هستند.
همسویی منافع بین طالبان افغانستان و طالبان پاکستان عمیق می شود، دلیل انکه این دو گروه، از نژاد پشتون هستند و این نگران کننده است. طالبان افغانستان موضع همیشگی دولت های قبلی افغانستان را در مورد خط دیورند داشته اند، تمامیت ارضی پاکستان را به چالش می کشند و طالبان پاکستانی در مورد مناطق خیبر پختونخواه اینگونه هستند و حاضر نیستند که تحت سیستم فدرال با پاکستانی ها یکجای شوند. این موضوع این دو گروه را یکجا کنار هم قرار می دهد.
مسئله دیگر موضع تهاجمی تحریک طالبان پاکستان است، دولت پاکستان در حال تجربه بی ثباتی اجتماعی – اقتصادی و سیاسی است. این دولت، از مشکلات داخلی بی شماری رنج می برد. انها به دنبال یک توافق صلحی هستند که خشونت ها را بتوانند کاهش بدهند.
واقعیت این است که تحریک طالبان پاکستان بزرگترین سازمان تروریستی در پاکستان بشمار می رود. انها شاید نتوانند مانند گذشته مانور بدهند اما این را نباید فراموش کرد که در داخل پاکستان روز به روز در حال رشد هستند. پاکستان برای مقابله با این گروه باید اقدامات جدی علیه گروه های تروریستی در داخل خاکش اتخاذ نماید تا کمی بتواند از فشارها رهایی یابد.