خیبرپختونخوا: آتش بس زوال یافته

در 29 سپتمبر 2022، یک سرباز ارتش پاکستان به نام سپوی جمشید اقبال (27 ساله) در درگیری با تروریست ها در گذرگاه مرزی خرلاچی در منطقه خرم کشته شد. بعداً، محمد خراسانی، سخنگوی تحریک طالبان پاکستان (TTP) از طریق حساب کاربری این گروه در شبکه های اجتماعی، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت و اعلام کرد که مجاهدین تحریک طالبان پاکستان زمانی که ارتش قصد محاصره آنها را داشت، حمله کردند و سه سرباز را کشتند. به همین ترتیب در ماه سپتمبر چندین درگیری میان طرفین رخ داده است که باعث کشته شدن افراد دو طرف شده است.
بر اساس گزارشات منتشر شده توسط مؤسسه (Conflict Management)، از 2 سپتمبر 2022 در مجموع 40 تلفات ثبت شده است – هشت غیرنظامی، 20 نیروی امنیتی و 12 شورشی. در ان روز تحریک طالبان پاکستان یک پلیس به نام ظهورالدین را در منطقه چودوان ولسوالی دره اسماعیل خان کشت. این اولین حمله ای بود که تحریک طالبان پاکستان از زمان آغاز آتش بس با دولت در 1 می 2022 به عهده گرفت.
نکته مهم این است که در این دور اخیر خشونت، چندین غیرنظامی که توسط تحریک طالبان پاکستان مظنون به ارتباط با دولت/دستگاه امنیتی هستند نیز هدف قرار گرفتند.
تحریک طالبان پاکستان از طریق اکانت های رسانه های اجتماعی حداقل 35 حمله را در 14 منطقه در سراسر منطقه خیبر پختونخوا به عهده گرفته است و آنها را به عنوان حملات دیفای (دفاعی) یا انتقامی (انتقام جویانه) از 2 سپتمبر 2022 تا 30 سپتمبر توصیف کرده است.

از این حوادث به نظر می رسد که دولت غیرنظامی در پاکستان سردرگم شده است. در حالی که هیچ واکنشی از سوی دولت فدرال، وجود ندارد. حکومت ولایتی تجدید خشونت را کم اهمیت جلوه داده است. در 20 سپتمبر، وکیل سترمحکمه محمد علی سیف، دستیار ویژه در بخش اطلاعات وزیر ارشد خیبر پختونخوا، عناصر ضد تحریک طالبانی را مقصر این خشونت دانست و مدعی شد: «مذاکرات بین دولت و تحریک طالبان پاکستان در حال پیشرفت است. اگر توافقی حاصل شود، برای تصویب به مجلس ارائه خواهد شد. عفو عمومی برای ستیزه جویان را نمی توان رد کرد.» سیف چندین بار در ارتباط با مذاکرات صلح با تحریک طالبان پاکستان به افغانستان سفر کرده بود.
از سوی دیگر، به نظر می رسید که رهبری ارتش پاکستان متوجه این چالش شده بود. در 28 سپتمبر 2022، در کنفرانس فرماندهان ارتش، ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ستاد ارتش، به نیروها دستور داد تا با افزایش حملات تروریست ها، به ویژه به نیروهای امنیتی، به تعقیب تروریست ها بروند.

با این حال، عایشه صدیقه، کارشناس تشکیلات امنیتی پاکستان، در گزارشی که در 21 سپتمبر در گندهارا/رادیو آسیای آزاد منتشر شد، خاطرنشان کرد که این بار در مقایسه با رویارویی های قبلی، علاقه چندانی در ارتش پاکستان برای هرگونه اقدام جنبشی بزرگ وجود ندارد. به دلیل کمبود کمک های غربی: اکنون، بدون هیچ پولی روی میز، ارتش پاکستان حاضر به جنگ با طالبان نیست که منجر به زیاده ستانی در خیبر پختونخوا می شود.

در شرایط کنونی، سرنوشت مذاکرات مبهم به نظر می رسد. علاوه بر این، رهبری سیاسی فدرال پاکستان، که درگیر مقابله با بحران اقتصادی و سیاسی دوگانه است، به سختی می‌تواند جوابگو باشد. در عین حال، عملیات در مقیاس کامل لازم برای مهار تحریک طالبان نیز بعید به نظر می رسد. در نتیجه، معمای جاری در منطقه خیبرپختونخوا احتمالاً با افزایش خشونت ادامه خواهد یافت.

(ایندیا بلومز)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x