مسکو از طریق قرارداد جدید با طالبان دو هدف را دنبال می کند. اول، زمانی که کشورهای غربی تلاش می کنند اقتصاد روسیه را با تحریم ها نابود کنند، وارد بازار جدیدی می شود. آنچه مهمتر به نظر می رسد، این است که روسیه بازار جدیدی را به دست آورد در حالی که منافع اقتصادی کم اهمیتی به نظر می رسد. دوم، روسیه به دنبال تقویت نفوذ سیاسی خود در افغانستان تحت حکومت طالبان است.
روسیه توافقنامه موقت با دولت طالبان را برای تامین محصولات نفتی، گاز و گندم به افغانستان تایید کرده است. این اولین معامله اقتصادی بین المللی است که توسط طالبان انجام شده و روسیه گام بزرگی در جهت به رسمیت شناختن دولت جدید این گروه اسلامگرا در کابل برداشته است.
این قرارداد شامل عرضه سالانه حدود یک میلیون تن پطرول، یک میلیون تن دیزل، 500 هزار تن گاز مایع (LPG) و دو میلیون تن گندم از سوی روسیه است.
حاجی نورالدین عزیزی سرپرست وزارت تجارت و صنایع افغانستان به رویترز گفت که روسیه با تخفیف در بازارهای جهانی برای کالاهایی که به افغانستان تحویل داده می شود، موافقت کرده است. وی در مورد روش های پرداخت توضیحی نداد. افغانستان در بحبوحه تحریم ها عملاً از سیستم بانکی جهانی منزوی شده است. روسیه نیز باید از اقدامات محدودکننده احتمالی آگاه باشد. این توافق اولین توافقنامه بزرگ اقتصادی بین المللی شناخته شده است که توسط طالبان پس از بازگشت به قدرت انجام شده است.
دولت بایدن پیشتر اعلام کرده بود که با هدف کاهش بحران انسانی این کشور، یک صندوق جدید از برخی از ذخایر مسدود شده بانک مرکزی افغانستان ایجاد خواهد کرد.
این توافق برای یک دوره آزمایشی اجرا می شود و پس از آن انتظار می رود هر دو طرف قرارداد بلندمدت امضا کنند. پطرول و مواد خوراکه روسیه از طریق جاده و ریل از طریق کشورهای آسیای مرکزی و شاید ایران به افغانستان ارسال خواهد شد.
روسیه به طور رسمی دولت طالبان را به رسمیت نمی شناسد، اما این توافق به طالبان، مشروعیت قوی می بخشد. روسیه یکی از معدود کشورهایی است که حضور دیپلماتیک خود را در افغانستان حفظ کرده است. یک هیئت تجاری طالبان نیز در ماه جون 2022 از مجمع اقتصادی SPIEF در سن پترزبورگ بازدید کردند.