در 30 جولای، ایمن الظواهری، رهبر القاعده که در سال 2011 جایگزین اسامه بن لادن شد، در یک حمله هوایی آمریکا در افغانستان کشته شد.
بایدن، رئیسجمهور آمریکا خبر کشته شدن الظواهری را داد: «اکنون عدالت برقرار شده است و این رهبر تروریست دیگر وجود ندارد».
مهم ترین سوالی که پس از مرگ او مطرح شد، مربوط به منشأ پهپادی بود که او را کشت. مطمئناً از داخل افغانستان نبوده است. اما آیا از خاک پاکستان بود یا کشور دیگری؟ و آیا پاکستان به ایالات متحده اجازه داد تا از حریم هوایی اش برای حمله به الظواهری در کابل استفاده کند؟
اگر این پهپاد از پاکستان پرتاب شده باشد، حمله هواپیمای بدون سرنشین بدون عواقب ژئوپلیتیکی و پیامدهای سیاسی برای پاکستان نخواهد بود، پاکستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در از میزبانی پایگاههای ایالات متحده در این کشور خودداری کرد.
مقامات پاکستانی هر گونه نقشی را که پاکستان در عملیات ایالات متحده برای ترور رهبر القاعده ایفا کرد را رد می کنند. به گفته یک منبع دولتی ناشناس، «قتل الظواهری یک موضوع داخلی مربوط به افغانستان است. پاکستان هیچ نقشی نداشت…. ایالات متحده گزینه های زیادی در منطقه دارند. با این حال، این پهپاد از پاکستان یا از طریق فضای هوایی آن پرواز نکرد. با این حال، دولت افغانستان، پاکستان را متهم کرده است که به ایالات متحده اجازه داده از حریم هوایی پاکستان استفاده کند، که وزارت خارجه پاکستان آن را رد کرده است.
انچه باعث گمانه زنی های فزاینده در مورد نقش پاکستان در این عملیات شده است، گفتگوی تلفنی ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان و ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرماندهی مرکزی ایالات متحده است. این تماس تلیفونی تنها 48 ساعت قبل از پرتاب هواپیمای بدون سرنشینی که الظواهری را به هلاکت رساند، رخ داد.
علاوه بر این، فقدان جزئیات عملیاتی به اشتراک گذاشته شده با رسانه ها توسط ایالات متحده یا پاکستان نشان می دهد که پایگاه و فضای هوایی پاکستان توسط ایالات متحده برای هدف قرار دادن الظواهری در کابل استفاده شده است.
هواپیمای بدون سرنشین آمریکا نه تنها رهبر القاعده را کشت، بلکه ضربه ای به روابط افغانستان و پاکستان وارد کرد، روابطی که پس از تسلط طالبان در سال گذشته بر کابل بدتر شده است. این ترور یک فضای اتهام زنی را به راه انداخته و تنش بین دو کشور همسایه را افزایش داده است.
در حالی که طالبان به اسلام آباد در مورد استفاده از خاک پاکستان برای حمله به افغانستان هشدار داده است، پاکستان ادعاهای طالبان را رد کرده است.
به دنبال ادعاهای طالبان علیه اسلام آباد، تحریک طالبان پاکستان نیز حملات خود را در پاکستان از سر گرفت.
گمانه زنی ها در مورد نقش پاکستان در عملیات ضد تروریستی ایالات متحده در داخل افغانستان تا زمانی که اسلام آباد سیاست خود را در رابطه با همکاری با ایالات متحده روشن نکند، پایان نخواهد یافت و واشنگتن جزئیات عملیاتی بیشتری را در مورد عملیات کشتن الظواهری با رسانه ها به اشتراک بگذارد.
حزب اصلی اپوزیسیون پاکستان، تحریک انصاف پاکستان (PTI) که توسط خان رهبری می شود، همچنین استفاده مشکوک از حریم هوایی پاکستان برای کشتن الظواهری را به عنوان یک موضوع سیاسی مطرح کرده است که همچنان در گفتمان های سیاسی پاکستان ادامه خواهد داشت.