دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می گوید که از ماه اگست 2021 (از زمان قدرت گیری مجدد طالبان)، بیش از 200 مورد نقض حقوق خبرنگاران در افغانستان ثبت شده است. یوناما امروز چهارشنبه 2 نومبر به مناسبت روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات جنایات علیه خبرنگاران این بیانیه را بیان کرد.
این دفتر در حساب توییتر خود نوشت که «دستگیری خودسرانه، بدرفتاری، تهدید و ارعاب در موارد ثبت شده از خبرنگاران توسط آنها گنجانده شده است». نماینده سیاسی سازمان ملل متحد افزود که “رسانه ها در افغانستان در خطر هستند و این فرهنگ خشونت و مصونیت از مجازات باید پایان یابد.”
یوناما در بیانیه خود به طور مشخص نگفته است که چه کسانی در این رویدادهای خشونت آمیز علیه خبرنگاران در افغانستان دست دارند، اما ظاهراً منظور دولت و مقامات حاکم است. گفتنی است که یک روز قبل از این خبر اعلام شده بود که پخش یک تلویزیون محلی به نام «کابل نیوز» در افغانستان متوقف شده است.
حجت الله مجددی، رئیس اجرایی انجمن خبرنگاران مستقل افغانستان به نقل از مقامات این تلویزیون به بی بی سی گفت که کابل نیوز علاوه بر مشکلات مالی و اقتصادی با «مشکلات دیگری» نیز مواجه است. آقای مجددی از مقامات حاکم خواست تا فضای کاری امن را برای رسانه ها فراهم کنند و در مقابل انتقاد، سینه خود را بگشایند.
وی افزود: رسانه ها از اصلاحات انتقاد می کنند و نقد آنها به جای مضر، سودمند است. قابل ذکر است که از زمان کنترل مجدد طالبان بر افغانستان، حدود 40 درصد رسانه ها در این کشور بسته شده و 80 درصد از کارکنان رسانه ها بیکار شده اند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از کشورهای جهان خواست در کنار خبرنگاران بایستند و قصد خود را برای جلوگیری از خشونت علیه رسانه ها و خبرنگاران با اجرای قانون نشان دهند.
او در پیامی توئیتری نوشت که تنها در سال جاری ۷۰ خبرنگار به دلیل کارشان کشته شده اند، اما بسیاری از این قتل ها مورد بررسی قرار نگرفته است. آقای گوتریش افزود که “ما باید به فرهنگ معافیت از مجازات پایان دهیم و به خبرنگاران توانایی انجام کارهای اساسی خود را بدهیم.”