تلاش های هند در جستجوی نقش جدید در افغانستان

جای تعجب نیست که هند در مقایسه با سایر کشورهای درگیر در افغانستان، قصد بیشتری برای تعامل با طالبان نشان داده است. با از بین رفتن اسلاف طالبان افغانستان، اشرف غنی، هند به دنبال راه های جدیدی برای برقراری رابطه کاری با رژیم جدید است.

طالبان مشتاق برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهای منطقه و قدرت های بین المللی می باشند. بنابراین، آنها چشم انداز ایجاد روابط دیپلماتیک با هند و کسب مشروعیت بین المللی را به عنوان حکمرانی قانونی در کابل متصور هستند.

بدتر شدن وضعیت اقتصادی، همراه با بی میلی دولت ها به تجارت و سرمایه گذاری در کشور، از عوامل کلیدی است که کابل را مشتاق برقراری روابط با هند کرده است.

در حالی که رژیم کنونی مدعی برقراری صلح و ثبات در افغانستان است، حوادث اخیر افزایش فعالیت های تروریستی هم در سرحدات خود و هم در پاکستان نگرانی جامعه جهانی را برانگیخته است.

پاکستان در کنار سایر ذینفعان منطقه ای و بین المللی، همواره بر ضرورت نابودی گروه های تروریستی از خاک افغانستان تاکید کرده است. تحولات اخیر که در آن ملا محمد یعقوب وزیر دفاع افغانستان با آموزش سربازان افغان در هند موافقت کرد، منعکس کننده تلاش آنها برای کسب مشروعیت بین المللی و به رسمیت شناختن دیپلماتیک است.

هند که زمانی افغانستان را ترک کرد با این تصور که رژیم کنونی به احتمال زیاد پناهگاه‌های امنی برای گروه های تروریستی ایجاد خواهد کرد، اما اینبار به جای فرار، سعی می کند تا با توسعه روابط دیپلماتیک با رژیم طالبان به بهانه کمک‌های بشردوستانه، نقش جدیدی در این کشور پیدا کند.

اگرچه هند به طور رسمی دولت موقت طالبان را به رسمیت نشناخته است اما با استقرار یک تیم تخنیکی در محل سفارت خود در کابل، بار دیگر به دنبال برقراری روابط دیپلماتیک با ارگ نشینان کابل است. علاوه بر این، دولت هند دسته‌ای از تجهیزات طبی را تحت عنوان «کمک‌های بشردوستانه» به حاکمان کابل تحویل داده است.

هیئت های دیپلماتیک هند نیز در ماه های اخیر از کابل دیدن کرده اند. این پیشنهادات از طرف هند با استقبال خوبی از سوی طالبان افغان مواجه شده است. با این حال، هنوز مشخص نیست که دهلی نو تا چه حد مایل است تا رابطه ای واقعی و برابر با دولت طالبان بدون استفاده از خاک افغانستان برای برهم زدن امنیت و ثبات در همسایه پاکستان برقرار کند.

طالبان افغانستان نیز احتمالاً فراموش نمی‌کنند که دولت غنی تا چه حد به هند نزدیک بود و دهلی نو با چه سرعتی مأموریت‌های دیپلماتیک خود را پس از به دست گرفتن طالبان بست و … این می‌تواند اوضاع را برای هند پیچیده کند، به‌ویژه با توجه به تلاش‌های مداوم این کشور برای به دست آوردن فضای دیپلماتیک و استراتژیک در افغانستان. بنابراین، به سختی می توان مدعی شد که اقدامات مجدد دوستانه و بشردوستانه هند مورد اعتماد اداره طالبان در کابل قرار گیرد.

پاکستان باید درک کند که اگرچه طالبان به طور فعال به نگرانی‌های جهانی در مورد مسائل حقوق بشر برای به رسمیت شناختن بین‌المللی رسیدگی نمی‌کند، آنها در کابل اقتدار ایجاد کرده‌اند و بدین ترتیب کلید صلح و ثباتی هستند که اسلام آباد در این کشور خواهان آن هستند.

علاوه بر این، آنها یک ذینفع مهم برای سرکوب فعالیت های تروریستی و اطمینان از عدم استفاده از خاک افغانستان توسط گروه های تروریستی برای ایجاد بی ثباتی در منطقه هستند. این بدان معناست که با توجه به اینکه این گروه از پناهگاه های امن در افغانستان برخوردار است، باید به مشکل تحریک طالبان پاکستانی در پاکستان پرداخته شود. با توجه به تعهدات طالبان افغانستان به جامعه بین‌المللی، پاکستان باید فعالانه با طالبان تعامل کند تا اجازه ندهد خاک افغانستان توسط هیچ عامل خرابکاری (به‌ویژه هند) برای پیشبرد اهداف ژئواستراتژیک علیه پاکستان استفاده شود.
(مدرن دیپلماسی / 22 نومبر 2022)
 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x