حملات اخیر بر مساجد، اماکن مذهبی، مراکز آموزشی، سفارت خانه و مراکز تجاری در افغانستان نگرانی های بین المللی را در مورد فعالیت های تروریستی برانگیخته است. نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گزارشی را در مورد وضعیت کلی افغانستان از ماه اکست تا نومبر سال جاری ۲۰۲۲ منتشر کرده است که در ۲۰ دیسمبر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مورد بحث قرار خواهد گرفت.
بر اساس این گزارش، نسبت به گذشته، ناامنی، درگیری های مسلحانه، حملات هوایی و انفجارات در افغانستان افزایش یافته، اما سطح ترور کاهش یافته است. در بخشی از این گزارش آمده است: سازمان ملل از ۱۷ اگست تا ۱۳ نومبر سال جاری ۱۵۸۷ حادثه امنیتی را به ثبت رسانده است، در حالی که در سال گذشته ۱۲۹۱ واقعه در این مدت به ثبت رسیده که ۲۳ درصد افزایش را نشان می دهد.
درگیری های مسلحانه نسبت به گذشته ۲۷ درصد افزایش یافته و از ۹۹ به ۱۲۶ رسیده است. حملات هوایی ۲۷ درصد و انفجارها ۷ درصد افزایش یافته است. قتل و ترور از ۱۶۰ مورد به ۷۵ مورد کاهش یافته است که نسبت به سال قبل ۵۳ درصد کاهش را نشان می دهد. ۵۲ درصد این موارد در مناطق غربی، جنوبی و شرقی ثبت شده است، در حالی که کابل، هرات و قندهار بیشترین آسیب را دیده اند.
همچنین در این گزارش آمده است که فعالیت مخالفان مسلح دولت در افغانستان افزایش یافته و اکنون ۲۲ گروه مسلح در نزدیک به ۱۱ ولایت فعالیت دارند و از جبهه مقاومت و آزادی به عنوان مثال یاد کرده اند. در بخشی از این گزارش آمده است:« فعالیتهای مخالفان مسلح نسبت به گذشته افزایش یافته است. یوناما ۲۲ گروه مسلح را ثبت کرده است که ادعا می کنند در ۱۱ ولایت فعالیت دارند. جبهه مقاومت و جبهه آزادی تاکنون مسئولیت حملات در ولایات بدخشان، بغلان، کاپیسا، ننگرهار، نورستان، تخار، پنجشیر و پروان را بر عهده گرفته اند.
در این گزارش آمده بود که فعالیت های گروه مسلح داعش نسبت به گذشته کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، داعش در سال ۲۰۲۱ در ۱۴ ولایت فعالیت داشت و ۱۲۱ حمله انجام داده بود، اما در سال ۲۰۲۲ فعالیت این گروه تنها به ۶ ولایت محدود شده و ۳۰ حمله انجام داده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« امسال حملات که داعش مسوولیت آن را به عهده گرفته یا منتسب به این گروه شده ۳۰ است که در ۶ ولایت صورت گرفته است. در حالی که در سال ۲۰۲۱، داعش ۱۲۱ حمله را در ۱۴ ولایت انجام داده بود. حملات که داعش مسوولیت آن را بر دوش گرفته شامل حملهٔ انتحاری به سفارت روسیه و انفجار در مسجد سکندر ولایت قندوز می باشد.»
اختلافات و جنگ در سرحدات موضوع دیگری است که یوناما در گزارش خود در مورد آن ابراز نگرانی کرده است. در این گزارش، ۱۷ حادثه از ماه اگست تا ماه نومبر سال جاری در سرحد و از خط فرضی دیورند ثبت کرده است که ۱۴ مورد آن در پاکستان و مابقی در سرحد با نیرو های ایرانی انجام شده است.
بخشی از گزارش:« جنگ در سرحدات هنوز هم ادامه دارد. از مجموع ۱۷ رویداد، تنها ۱۴ رویداد آن مربوط به اختلافات افغانستان و پاکستان بالای خط فرضی دیورند است که با نیروهای سرحدی پاکستان در دند پتان پکتیا و سپین بولدک قندهار روی داده است. همزمان درگیری های نیز در سرحد افغانستان و ایران رخ داده است که بیشتر آن در منطقه پل ابریشم ولایت نیمروز است.»
در گزارش منتشر شده توسط یوناما، بحث های گسترده ای در مورد همکاری های سیاسی، منطقه ای، حقوق بشر، تحولات و چالش های اقتصادی، کمک های بشری و مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته است، اما تاکید بیشتر به سکتور امنیتی معطوف شده است که افغانستان در مقایسه با سال گذشته، ناامن گفته شده است. ا.ا.ا هنوز به این گزارش واکنشی نشان نداده، اما گفته است که امنیت کشور نسبت به گذشته بهتر شده است.