ناآرامی‌ها در پاکستان؛ افزایش تنش‌های داخلی یا بازی سیاسی جدید با افغانستان؟

آگاهان امور سیاسی و نظامی در بارۀ ادعاهای مقام‌های پاکستانی مبنی بر برنامه‌ریزی حملات تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) علیۀ حکومت این کشور دیدگاه‌های متفاوت دارند.

آنان در واکنش به گفته‌های اخیر مقام‌های پاکستانی از جمله وزیران دفاع و داخلۀ این کشور در مورد فعالیت تحریک طالبان پاکستانی در خاک افغانستان بر ضد پاکستان می‌گویند، پاکستان یا تمثیل قربانی شدن در تروریزم را می‌کند و یا هم این کشور در حال قربانی شدن تنش‌های داخلی‌اش است.

عمر شینواری، سخنگوی قوای مسلح نظام پیشین جمهوریت افغانستان در این باره به رادیو آزادی گفت:

“در سناریوی اول احتمال این می‌رود که پاکستان بخاطر اینکه خود را قربانی تروریزم نشان بدهد خود‌شان این عملیات‌ها را سازماندهی کنند چون این عملیات‌های بسیار کلان تروربستی نیست و افراد و اشخاص ترور می‌شوند و تقریباً چیزی نیست در بازی‌های کلان منطقه‌ای استخباراتی که او قابل بحث باشد و بحث دوم هم این است در صورتی‌که اگر واقعاً چنین باشد باز هم این پس بر می‌گردد به مسائل داخلی پاکستان که اختلافات شدید سیاسی داخلی دارند و این اختلافات فعلاً به به اردو و استخبارات پاکستان هم سرایت کرده.”

اما افراسیاب ختک، آگاه سیاسی و عضو پیشین مجلس سنای پاکستان باورمند است که این بخشی از بازی‌های غرب در مقابل کشورهای بزرگ منطقه است.

او به رادیو آزادی گفت:
“اکنون می‌گویند که تی تی پی آمده تی تی پی کدام گپ تازه خو نیست و بین طالبان و تی تی پی چه فرق است؟ این گپ حکومت پاکستان چگونه است که یعنی به این باور اند که طالبان افغانستان خوب اند و از پاکستان خراب، یا هر دو خوب اند یا هر دو خراب این‌که همه‌اش بازی است.”

این در حالیست که خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان به روز دوشنبه در گفت‌وگو با یکی از تلویزیون‌های خصوصی این کشور گفت، هرچند حکومت طالبان توافق کرده که از خاک افغانستان بر ضد پاکستان استفاده نمی‌شود، اما وی ادعا کرده که تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) حملاتش بر ضد پاکستان را در افغانستان برنامه‌ریزی می‌کند.

همین حال کمیتۀ امنیت ملی پاکستان هم در نشستی به روز دوشنبۀ هفتۀ جاری هشدار داده که به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهد به تروریستان مصونیت و پناه‌گاه بدهد.

در این اعلامیه نامی از افغانستان گرفته نشده، اما پیش از این رانا ثناالله، وزیر داخلۀ پاکستان ادعا کرده بود از خاک افغانستان حملات زیادی بر ضد پاکستان برنامه‌ریزی می‌شود.

وی گفته بود، احتمالاً بالای کسانی که بر پاکستان حمله می‌کنند، در خاک افغانستان حمله شود.

اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در حساب توییتر خود اظهارات اخیر مقام‌های پاکستانی را قابل تاسف خوانده و نوشته که طالبان خواستار رویۀ خوب همسایه‌داری از تمام همسایه‌های افغانستان به شمول پاکستان است.

وزارت دفاع حکومت طالبان هم در واکنش به ادعاهای اخیر مقام‌های بلند پایه‌ای پاکستان در اعلامیه‌ای گفته بود که افغانستان بی‌صاحب نیست.

در اعلامیۀ وزارت دفاع حکومت طالبان در این مورد آمده بود، اظهارات این چنینی بر روابط دو کشور آسیب می‌رساند و در آن گفته شده بود که به گونۀ کامل آمادۀ دفاع از خاک کشور خود و استقلالیت آن هستند.

پاکستان در حالی ادعا می‌کند از خاک افغانستان بر ضد این کشور استفاده می‌شود که خود آن کشور هم متهم به حمایت از طالبان و گروه‌های تروریستی است.

نظام جمهوری پیشین افغانستان بارها گفته بود، پاکستان به جنگجویان طالب ضد نظام جمهوریت پیشین پناهگاه امن داده و برای شان سهولت فراهم می‌کند، اما پاکستان در آن زمان این ادعاها را رد کرده بود.

(آزادی رادیو / ۴ جنوری ۲۰۲۳)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x