ناآرامی‌ها در پاکستان؛ افزایش تنش‌های داخلی یا بازی سیاسی جدید با افغانستان؟

آگاهان امور سیاسی و نظامی در بارۀ ادعاهای مقام‌های پاکستانی مبنی بر برنامه‌ریزی حملات تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) علیۀ حکومت این کشور دیدگاه‌های متفاوت دارند.

آنان در واکنش به گفته‌های اخیر مقام‌های پاکستانی از جمله وزیران دفاع و داخلۀ این کشور در مورد فعالیت تحریک طالبان پاکستانی در خاک افغانستان بر ضد پاکستان می‌گویند، پاکستان یا تمثیل قربانی شدن در تروریزم را می‌کند و یا هم این کشور در حال قربانی شدن تنش‌های داخلی‌اش است.

عمر شینواری، سخنگوی قوای مسلح نظام پیشین جمهوریت افغانستان در این باره به رادیو آزادی گفت:

“در سناریوی اول احتمال این می‌رود که پاکستان بخاطر اینکه خود را قربانی تروریزم نشان بدهد خود‌شان این عملیات‌ها را سازماندهی کنند چون این عملیات‌های بسیار کلان تروربستی نیست و افراد و اشخاص ترور می‌شوند و تقریباً چیزی نیست در بازی‌های کلان منطقه‌ای استخباراتی که او قابل بحث باشد و بحث دوم هم این است در صورتی‌که اگر واقعاً چنین باشد باز هم این پس بر می‌گردد به مسائل داخلی پاکستان که اختلافات شدید سیاسی داخلی دارند و این اختلافات فعلاً به به اردو و استخبارات پاکستان هم سرایت کرده.”

اما افراسیاب ختک، آگاه سیاسی و عضو پیشین مجلس سنای پاکستان باورمند است که این بخشی از بازی‌های غرب در مقابل کشورهای بزرگ منطقه است.

او به رادیو آزادی گفت:
“اکنون می‌گویند که تی تی پی آمده تی تی پی کدام گپ تازه خو نیست و بین طالبان و تی تی پی چه فرق است؟ این گپ حکومت پاکستان چگونه است که یعنی به این باور اند که طالبان افغانستان خوب اند و از پاکستان خراب، یا هر دو خوب اند یا هر دو خراب این‌که همه‌اش بازی است.”

این در حالیست که خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان به روز دوشنبه در گفت‌وگو با یکی از تلویزیون‌های خصوصی این کشور گفت، هرچند حکومت طالبان توافق کرده که از خاک افغانستان بر ضد پاکستان استفاده نمی‌شود، اما وی ادعا کرده که تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) حملاتش بر ضد پاکستان را در افغانستان برنامه‌ریزی می‌کند.

همین حال کمیتۀ امنیت ملی پاکستان هم در نشستی به روز دوشنبۀ هفتۀ جاری هشدار داده که به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهد به تروریستان مصونیت و پناه‌گاه بدهد.

در این اعلامیه نامی از افغانستان گرفته نشده، اما پیش از این رانا ثناالله، وزیر داخلۀ پاکستان ادعا کرده بود از خاک افغانستان حملات زیادی بر ضد پاکستان برنامه‌ریزی می‌شود.

وی گفته بود، احتمالاً بالای کسانی که بر پاکستان حمله می‌کنند، در خاک افغانستان حمله شود.

اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در حساب توییتر خود اظهارات اخیر مقام‌های پاکستانی را قابل تاسف خوانده و نوشته که طالبان خواستار رویۀ خوب همسایه‌داری از تمام همسایه‌های افغانستان به شمول پاکستان است.

وزارت دفاع حکومت طالبان هم در واکنش به ادعاهای اخیر مقام‌های بلند پایه‌ای پاکستان در اعلامیه‌ای گفته بود که افغانستان بی‌صاحب نیست.

در اعلامیۀ وزارت دفاع حکومت طالبان در این مورد آمده بود، اظهارات این چنینی بر روابط دو کشور آسیب می‌رساند و در آن گفته شده بود که به گونۀ کامل آمادۀ دفاع از خاک کشور خود و استقلالیت آن هستند.

پاکستان در حالی ادعا می‌کند از خاک افغانستان بر ضد این کشور استفاده می‌شود که خود آن کشور هم متهم به حمایت از طالبان و گروه‌های تروریستی است.

نظام جمهوری پیشین افغانستان بارها گفته بود، پاکستان به جنگجویان طالب ضد نظام جمهوریت پیشین پناهگاه امن داده و برای شان سهولت فراهم می‌کند، اما پاکستان در آن زمان این ادعاها را رد کرده بود.

(آزادی رادیو / ۴ جنوری ۲۰۲۳)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x