شماری از کارشناسان سیاسی می گویند، سیاست ها سال ۲۰۲۲ قادر نشد تا افغانستان را به تعامل با جهان برساند و یا هم در زمینه های مختلف تحریم های وضع شده را دور کند. آنان می گویند که اگر از اشتباهات سال گذشته درس گرفته نشود و سیاست ها در سال جاری ۲۰۲۳ تغییر نکند، وضعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان بدتر خواهد شد و سرنوشت افغانستان در جهان نامشخص خواهد بود.
عزیز معارج کارشناس سیاسی می گوید:« طالبان در بیش از یک سال نتوانستند حکومت معیاری تشکیل دهند، به خواسته های مشروع جهان پاسخ دهند، افغانستان را از انزوا نجات دهند و همه چیز به خوبی پیش رود، اگر چنین ادامه یابد، وضعیت رو به وخامت خواهد رفت و فشار زیاد را ملت افغانستان متحمل خواهد شد و سرنوشت افغانستان پامال خواهد بود.»
برخی دیگر می گویند، همه مسائل سال گذشته که اشتباه خوانده می شود باید برای آن تصمیم جدید اتخاذ شود و نیاز است در این سیاست ها تغییر به میان آید. قریب رحمان شهاب کارشناس سیاسی می گوید:« مسائلی که در سال ۲۰۲۲ اشتباه خوانده می شد باید در سال ۲۰۲۳ بررسی شود، چه در سیاست داخلی باشد، سیاست خارجی و یا در اقتصاد و هزینه این مشکلات را که افغان ها می پردازند باید محاسبه شود. نیاز به ایجاد تغییرات در سیاست وجود دارد.»
از سوی دیگر، فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون می گوید، در سال جاری باید برای ارائه چنین سیاست های کار کرد که تمام کاستی های سال قبل را پر کند و راه حل برای مشکلات باقیمانده پیدا شود. زلاند افزود:« مشروعیت داخلی و خارجی، تحریم های بین المللی از جمله بحث مسدود شدن پول، ممنوعیت سفر و مسائل مربوط به مشروعیت ناقص باقی مانده است و امید است در زمینه این مسائل در سال ۲۰۲۳ کار انجام شود.»
با این حال، ضیا احمد تکل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ا.ا می گوید که آنها هم به حقوق مردم افغانستان و هم به تعامل با جهان پایبند هستند. به گفته تکل، سیاست خارجی متوازن و اقتصاد محور است و بر اساس این سیاست با جهان و کشورهای منطقه تعامل خواهد داشت. وی افزود:« ا.ا به تمام حقوقی مردم افغانستان پابند است، سیاست خارجی کنونی ا.ا افغانستان اقتصاد محور و متوازن است و بر این اساس به تعامل با کشورهای جهان و منطقه متعهد است.»
انتقادات زیادی در مورد سیاست های داخلی و خارجی و اقدامات داخلی ا.ا در سال گذشته وجود دارد که گمان می رود ا.ا با چنین سیاست های نتوانسته مشروعیت داخلی را کسب کند و با جهان تعامل داشته باشد.