برفباری و سرمای شدید زمستانی در ولایات غربی و مرکزی افغانستان که در سالهای اخیر کم سابقه عنوان شده، شهروندان این کشور را با مشکلات جدی روبرو ساخته است. برخی راههای مواصلاتی مسدود شده اند.
یک جبهه سرد زمستانی از اوایل روز سه شنبه ولایات غربی افغانستان را درنوردیده است. دمای هوا در برخی از نقاط این ولایات به منفی ۲۰ درجه سانتیگراد رسانده است.
در حال حاضر برخی از شاهراههای منتهی به مراکز ولایتهای غور، بادغیس، هرات، بامیان و دایکندی بر اثر برفباری مسدود شده و مشکلات زیاد ترانسپورتی را برای مردم به وجود آورده است.
در کشوری که ۹۷ درصد جمعیتاش زیر خط فقر زندگی میکنند و نیم جمعیت به کمکهای بشری نیازمند اند و به امکانات گرمایشی دسترسی ندارند، سرمای زمستان یک مصیبت است.
احسان الله احمدی، باشنده ولایت هرات میگوید که مردم توانایی آمادگیبرای سرمای زمستان را ندارند و طالبان نیز نتوانسته اند تدابیری مثلاً برای پاک کردن راههای مواصلاتی بگیرند.
شهروندان افغانستان عمدتاً از چوب و زغال سنگ برای گرمایش استفاده میکنند و توانایی پرداخت هزینه گاز برای گرمایش را ندارند. امسال حتی بسیاری خانوادهها نتوانسته زغال سنگ و چوب خریداری کنند. تنها در شهرها برخی مردم از برق و گاز برای گرمایش استفاده میکنند.
عبدالفتاح، یک باشنده دیگر ولایت هرات به دویچه وله گفت: «این سرما در ۱۵ سال اخیر کم سابقه بوده است. قرار است دمای هوای هرات تا روز پنجشنبه به منفی ۲۲ درجه سانتیگراد برسد، اما متاسفانه برق در شهر هرات قطع است و لوازم گرم کننده مردم که اکثریت برقی است در این شرایط غیرقابل استفاده میباشد. طالبان نیز توان مدیریتی نداشته و از امکانات ناچیز برخوردار هستند.»
برخی ولایتها، خصوصاَ در مناطق مرکزی افغانستان، همواره در زمستانها با مسدود شدن راههای مواصلاتی مواجه میشوند. عبدالمعروف، باشنده ولایت غور به دویچه وله گفت: «اکثریت راههای ولسوالیها از قبیل دولینه، پسابند، تیوره، شهرک و لعل و سرجنگل با مراکز مسدود است و باشندگان این ولسوالیها را با خطر گرسنگی و کمبود دارو مواجه ساخته است. تا کنون اداره طالبان نتوانسته اند این راهها را بازگشایی نمایند.»
اداره مبارزه با حوادث طبیعی حکومت طالبان میگوید که اقدامات لازم را برای رسیدگی به متضررین و افراد نیازمند انجام داده اند. شفیع الله رحیمی، سخنگوی این اداره در کابل به دویچه وله گفت: «قبل از فرا رسیدن زمستان، این اداره توانست کمکهای مورد نیاز را به مناطق آسیبپذیر ارسال کند و در حال حاضر اداره مبارزه با حوادث با همکاری وزارت فواید عامه در تلاش است تا مسیر شاهراههای مسدود شده را در ولایات غور، بادغیس، بامیان و دایکندی مجددا بازگشایی نماید.»
از سوی دیگر گزارشها میرسانند که دهها مسافر به شمول زنان و کودکان در پی طوفان شدید برف در سالنگها گیر مانده اند و نیاز فوری به کمک دارند. شماری از رانندگان و مسافرین به رسانهها گزارش دادند که برف باری سنگین در این شاهراه ادامه دارد و یخبندان شدید مشکلات ترافیکی را برای وسایط نقلیه ایجاد کرده است.