روابط رو به رشد چین و طالبان

چین یکی از معدود کشورهایی است که متعهد به گسترش روابط خود با دولت سرپرست طالبان در افغانستان است، جایی که امیدوار است استفاده خود را از منابع طبیعی وسیع و در عین حال امنیت ژئوپلیتیکی خود را بهبود بخشد.

در اواسط سال 2021، چین از یک هیئت طالبان استقبال کرده و تمایل خود را برای به رسمیت شناختن دولت طالبان در حالی که ایالات متحده خروج برنامه ریزی شده خود را اعلام کرد، نشان داد. در اوایل جنوری 2023، یک شرکت چینی با امضای قرارداد 25 ساله برای استخراج نفت در افغانستان موافقت نمود. همچنین احتمال عقد قرارداد با یک شرکت دولتی چینی برای بهره برداری از معدن مس در این کشور وجود دارد.

جای تعجب نیست، از آنجایی که کشورهای غربی تقریباً تمام پیوندهای خود را با افغانستان قطع می کنند، چین مایل است حضور تجاری خود را در این کشور افزایش دهد. اگرچه پالیسی افغانستان به طور سنتی یک اولویت دیپلماتیک نبوده است، اما اکنون فرصت هایی را در پیش رو دارد.

علیرغم اینکه چین یکی از بزرگترین سرمایه گذاران خارجی افغانستان در گذشته و شریک استراتژیک آن بوده است، مشارکت چین در این کشور قبلاً در مقایسه با کشورهای دیگر مانند روسیه و ایالات متحده نسبتاً محدود بوده است.

مسلماً سیاست این کشور در قبال افغانستان ناشی از منافع اقتصادی داخلی و مسائل امنیتی بوده است. با این حال، در حدود یک دهه گذشته، چین سیاست خارجی قاطع تری را در پیش گرفته است. در عین حال، منافع تجاری نیز به افزایش مشارکت چین در افغانستان منجر گردید.

تعامل بیشتر با افغانستان به چین این امکان را می دهد که از چندین جهت سود ببرد. افغانستان یکی از کشورهایی است که غنی ترین منابع زیرزمینی را داراست، اما شرایط امنیتی آن توسعه این بخش را محدود کرده است. برخی برآوردها ارزش ذخایر معدنی دست نخورده افغانستان مانند مس، آهن و لیتیوم را 811.5 میلیارد پوند تعیین می کند. از نظر نفت خام 1.6 میلیارد بشکه است. در مورد گاز طبیعی، افغانستان دارای 16 تریلیون فوت مکعب است و به 500 میلیون بشکه مایعات گاز طبیعی دسترسی دارد.

با این حال، در گذشته، فعالیت های چینی در بخش معدنی افغانستان متوقف شده است. به عنوان مثال، در اواخر دهه 2010، نگرانی های امنیتی مانع از فعالیت شرکت های چینی برای بهره برداری از منابع معدنی این کشور شد.

دسترسی به منابع طبیعی افغانستان نه تنها انگیزه های اقتصادی برای چین فراهم می کند تا حضور تجاری خود را در این کشور افزایش دهد. همچنین این پتانسیل را دارد که به کاهش تقاضای رو به رشد آن برای انرژی کمک کند. افزایش مشارکت در افغانستان در اولویت چین برای امنیت انرژی کوتاه مدت قرار دارد. اما می تواند به یک عنصر استراتژیک اساسی برای نیازهای انرژی بلندمدت آن تبدیل شود.

امنیت داخلی شکننده افغانستان از دو جهت بر چین تأثیر گذاشته است. نخست، نگران بود که سال‌ها بی‌ثباتی در افغانستان به قلمرو خودمختار سین کیانگ چین سرایت کند، جایی که سابقه طولانی تنش‌های مذهبی و قومی با پکن وجود دارد.

دوم، بی‌ثباتی که از افغانستان نشأت می‌گیرد بر توسعه ابتکار کمربند و جاده چین (BRI) تأثیر منفی می‌گذارد، که در حال ایجاد مسیرهای تجاری با سایر نقاط جهان است، زیرا دو کریدور اساسی آن در مجاورت افغانستان قرار دارد.

حضور بیشتر در افغانستان به چین فرصتی برای تقویت قدرت و نفوذ منطقه ای خود می دهد. با انجام این کار، این کشور می تواند به ثبات افغانستان کمک کند. با این حال، تغییر در استراتژی برای افزایش ثبات اقتصادی افغانستان می تواند به کاهش آسیب پذیری های امنیتی خود چین کمک کند.

(تلانگانا تودی / 14 فبروری 2023)

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x