ما باید برای بدترین سناریو در افغانستان آماده می‌بودیم

پس از انتشار گزارش کاخ سفید در مورد خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و سقوط دولت این کشور، وزارت امور خارجه آمریکا می‌گوید در مورد افغانستان و احتمال سقوط آن پیش‌بینی‌های لازم را نکرده بود.

روزنامه پولیتیکو در گزارشی تازه، به نقل از آنتونی بلینکن در جلسه آنلاین او با همکارانش پس از انتشار گزارش کاخ سفید، نوشت که به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، «ما باید در آن زمان خود را برای بدترین سناریو در افغانستان آماده می‌کردیم.‌»

بلینکن در این جلسه پنج موردی را که دان اسمیت، دیپلمات کارکشته وزارت امور خارجه آمریکا، پس از بررسی وضعیت افغانستان در بازه زمانی میان جنوری ۲۰۲۰ تا اگست ۲۰۲۱ برشمرد، مطرح کرد.

او گفت: «در قدم اول ما باید خود را برای بدترین سناریو قابل تصور در افغانستان آماده می‌کردیم. نبود برنامه‌ریزی در وزارت خارجه به‌خصوص برای بدترین شرایط، باعث شکایت بیشتر دیپلمات‌های ما شد. وزارت خارجه احتمال سقوط سریع دولت افغانستان را پیش‌بینی نکرده بود؛ اما طالبان به سرعت باورناپذیری افغانستان را به دست گرفتند.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «سقوط دولت افغانستان یک احتمال بسیار ضعیف تلقی می‌شد اما بدیهی است که این رویداد با تاثیر بالقوه بسیار بالا شکل گرفت؛ در حالی که ما باید برای آماده شدن برای آن وضعیت کارهای بیشتری انجام می‌دادیم.»

مورد دیگری که وزیر امور خارجه مطرح کرد، این بود که برنامه‌ریزی وزارت امور خارجه برای وضعیت اضطراری امکان داشت سیگنال‌های بدتری به دولتمردان افغانستان مخابره کند و «آنان فکر کنند که ما کنترلمان بر اوضاع را از دست داده‌ایم».

از موارد دیگری که وزیر امور خارجه آمریکا در رابطه با گزارش خروج از افغانستان مطرح کرد، آشفتگی و نبود یک راهکار در روزهای تخلیه بود. او می‌گوید در مورد طرح تخلیه دورنمای روشنی وجود نداشت و کسی نمی‌دانست در زمان تخلیه همکاران آمریکا اولویت‌ها چگونه باید باشد.

بلینکن گفت: «ما کارهای مهمی کردیم اما در کنار آن اشتباهاتی هم مرتکب شدیم که می‌توانستیم بهتر از آن عمل کنیم. اما در مجموع من معتقدم کارمندان وزارت خارجه برای اجرای بهتر وظایفشان در آن روزها تمام تلاش و توان خود را به کار بستند.»

اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا درباره روند خروج از افغانستان و سقوط دولت جمهوری در حالی بیان می‌شود که به شیوه مدیریت این نهاد بر خروج و تخلیه افغانستان در روزهای نخست سقوط دولت سابق این کشور، انتقادهایی مطرح است. در حال حاضر، جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا منتقد سرسخت عملکرد وزارت خارجه آمریکا به رهبری بلینکن در دوره منتهی به سقوط دولت در افغانستان‌اند. آن‌ها به دلیل آنچه پنهان‌کاری بلینکن در مورد واقعیت‌های سقوط افغانستان می‌نامند، او را به کنگره احضار کرده‌اند.

یکی از دلایل احضار بلینکن مخفی‌سازی نامه مخالفت تعدادی از دیپلمات‌های آمریکایی شاغل در سفارت این کشور در افغانستان است. این نامه که از آن به نام «کابل مخالف» یاد می‌شود، جولای ۲۰۲۱ برای بلینکن فرستاده شد.

با این حال جمهوری‌خواهان مصمم‌اند این نامه را که از احتمال سقوط حتمی کابل پس از خروج نیروهای آمریکایی خبر داده است، به چنگ بیاورند.

خروج شتاب‌زده و سریع آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱ توازن قدرت در این کشور را به نفع طالبان تغییر داد.

(پولیتیکو / ۶ آپریل ۲۰۲۳)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x