خاورمیانه به سمت تغییرات جدید

کشورهای خاورمیانه پس از سال ها درگیری لفظی، مناقشات و اختلافات، اکنون مشتاق بهبود روابط تیره خود و برداشتن گام هایی در جهت آشتی و دوستی هستند. اگرچه کشورهای عربی همچنان از برنامه اتومی ایران ناراضی هستند و روابط اسرائیل و فلسطین همچنان تیره است، اما انتظار می‌رود که تقویت روابط بین کشورهای منطقه و همسایه با منطقه تا حدودی ثبات را به همراه داشته باشد.

این تغییرات پس از آن در کشورهای خاورمیانه و منطقه اطراف ما ظاهر می شود که دوستان سابق امریکا اکنون نسبت به دوستی دائمی و همیشگی امریکا تردید کرده و متوجه شده اند که ایالات متحده در تلاش برای دستیابی به صلح، ثبات و توسعه پایدار نیست و در منطقه فقط آب گل آلود ماهی می گیرد. کشورهای عربی اکنون می‌خواهند بدون اجازه امریکا با کشورهای دیگر روابط سیاسی و تجاری برقرار کنند و از دشمنی‌های قبلی خود که توسط امریکا آغاز شده بود دست بکشند.

برخی از کارشناسان بر این باورند که اعراب، ایرانی ها و ترک ها می خواهند به جای (منطقه سیاه و سفید) یک منطقه (خاکستری) ایجاد کنند، یعنی یک کشور با برخی مطالبات و کشور دیگر با برخی مطالبات کشور دیگر موافقت کند، و در صلح و دوستی زندگی کنند. به این دلیل است که کشورهای منطقه خاورمیانه به ویژه متحدان سابق ایالات متحده به این نتیجه رسیده اند که در خاورمیانه به شکل کاملاً یک قطبی نمی توان به منافع خود شان برسند و این جنبش گل کشور های منطقه را به سمت اعتدال حرکت میدهد.

روابط ایران و عربستان که با میانجیگری چین ترمیم شده، این امید را زنده کرده است که به ثبات منطقه به ویژه یمن کمک بزرگی خواهد کرد و در همین چند روز اول نتایج مشهود بود و طی آن گفتگو بین حوثی های یمن و سعودی و تبادل اسرا آغاز شد. از سوی دیگر عربستان به رهبری محمد بن سلمان نمی خواهد وارد درگیری های منطقه شود بلکه میخواهد به سمت تکنالوژی حرکت کند و مردم را از افراط گرایی به سمت اعتدال بکشاند.

ایران که اقتصادش به دلیل تحریم ها به شدت محدود شده است، نمی خواهد در منطقه دشمن داشته باشد و می خواهد روابط خود را با کشورهای منطقه بهبود بخشد. امارات متحده عربی نیز تصمیم گرفت در سال 2019 با تهران تعامل داشته باشد و به منابع اقتصادی خود توجه کند (منطقه تجاری امن باشد). و اکنون پس از 8 سال، ایران سفیر خود را در امارات تعیین کرده و روابط دیپلماتیک خود را در حد سفیر ارتقا داده است. روابط ترکیه عربستان، امارت و مصر نیز بهتر رو به بهبودی حرکت می کند.

به گزارش رویترز، سوریه و عربستان سعودی بر سر برقراری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارت‌ها به توافق رسیده‌اند و ریاض نیز تصمیم گرفته است از بشار اسد به نشست سران اتحادیه عرب که در ماه می آینده برگزار می‌شود دعوت کند. ترکیه که مدت هاست از شورشیان علیه دولت سوریه حمایت می کند، با تشویق و میانجیگری روسیه روابط خود را با بشار اسد تجدید کرده است و احتمال میرود وزرای خارجه دو کشور در ماه آینده در روسیه دیدار داشته باشند.

(دعوت میدیا /16 اپریل 2023)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x