در ادامه انتقادها و هشدارهای مقامهای ایرانی در پیوند به حقآبه، رییس مجلس نمایندگان این کشور میگوید که اجرای کامل و دقیق معاهده آب دریای هلمند به سود دو کشور و تضمین کننده منافع متقابل است.
این مقام ایرانی از امارت اسلامی میخواهد که از ایجاد مشکل جدی در روابط دو کشور پیشگیری کند و به اراده مثبت تهران در پیوند به پرداخت حقآبه پاسخ سازنده دهد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس نماینده گان ایران، در این باره گفت: «لازم است درباره مسئله حقآبه هیرمند عرض کنم که توافق درباره این حقآبه بخشی از تاریخ بلند همسایهگی دو کشور و دو ملت ایران و افغانستان و غیرقابل خدشه است. اجرای کامل و دقیق این توافق به نفع هر دو ملت و تضمین کننده منافع متقابل و همچنین محافظ وضعیت اقلیمی، جغرافیایی و مردمی بخشهای بزرگ از غرب افغانستان و شرق ایران است. این یک مسئله حیاتی است و درباره آن اغماض وجود نخواهد داشت. من از مسوولین افغانستان میخواهم به اراده مثبت جمهوری اسلامی در این باره پاسخ سازنده داده و با توجه به ذخیره آب کافی که در خاک افغانستان وجود دارد از ایجاد یک مشکل جدی در روابط دو کشور پیشگیری کند.»
همزمان با این، حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رییسجمهور ایران در امور افغانستان، ادعا دارد که برخی متخصصان حکومت پیشین در افغانستان، بر خلاف سیاستهای حکومت سرپرست عمل میکنند.
آقای قمی در این باره گفت: «یک نکته را باید همینجا گفت: متخصصینی که حالا در افغانستان استند و ما بارها به مسوولین طالبان این را گفتیم به این که اینها برخلاف سیاستهای که شما اعلام میکنید اینها به گونهی عمل میکنند که آنچیز که مورد انتظار است نشود. متخصصینی که از دولت قبل ماندهاند و اینها ارتباطات با مقامات پیشین دارند.»
اما وزارت انرژی و آب بار دیگر تاکید میکند که متعهد به پرداخت حقآبه ایران مطابق معاهده ۱۳۵۱ است و در صورت موجودیت آب به اندازه کافی، حقآبه ایران تامین خواهد شد.
غلام جیلاني حق پرست، ریيس اطلاعات و نشرات وزارت آب و انرژی، میگوید: «شخص مامور و متخصص در هر کشور جهان و هر اداره فنی و اداری میباشد با سیاست سر و کار ندارد. متخصصین و مامورین وزارت انرژی و آب کاملا از اصول و قوانین اداری و هدایت رهبری وزارت اطاعت میکند.»
با این حال، برخی از کارشناسان روابط بینالملل به این باوراند که تنش بر سر آب، اثر بد بالای روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور خواهد داشت.
نظیم سمون کارشناس مدیریت آبهای فرامرزی، گفت: «طبعا جنجالهای که سر آب میان دو کشور پیدا شده روی دیگر موارد میان دو کشور تاثیر مستقیم دارد، خصوصا ایران یک شریک تجارتی مهم افغانستان است که ما تقریبا حدود ۲ یا ۳ میلیارد دالر مراودات بازرگانی داریم، افزون بر این مسئله، ترانزیت و مهاجرین افغان در ایران است اگر این مشکلات به اساس میکانیزمهای تاریخ تعیین شده حل نشود تاثیر خود را خواهد داشت.»
این درحالیست که پیش از این، امارت اسلامی با پخش اعلامیهیی گفته است که در اوضاع کنونی، سطح آب در دریا کاهش یافته است و آب کافی در آن وجود ندارد.