قضیه قتل افغان‌ها؛ یافته‌های قاضی آسترالیایی چیست؟

انتونی بسانکو، قاضی دادگاه فدرال آسترالیا روز دوشنبه حکم کامل خود را در مورد دوسیه افترا که توسط بن رابرتز اسمیت راه اندازی شده بود، نشر کرد.

این قاضی گفت که این سرباز دارنده صلیب ویکتوریا و بسیاری مدال‌های نظامی دیگر، همچنین «در بسیاری زمینه‌ها یک شاهد صادق و قابل اعتماد نبوده» و یک شخص زورگو در برابر دیگر سربازان بوده است.

بسانکو روز پنجشنبه هفته گذشته اتهام افترای وارد شده از سوی اسمیت علیه سه روزنامه را رد کرد. این روزنامه‌ها او را به قتل‌های غیرقانونی در افغانستان متهم کرده بودند. قاضی گفت که این روزنامه‌ها در گزارش‌دهی شان حقیقت را ثابت ساخته اند.

البته این حکم در پیوند به اتهام افترا صادر شده است و اسمیت تا حالا به صورت رسمی به هیچ جرمی متهم نشده است. تا حالا نه خود این سرباز و وکلایش در مورد این حکم چیزی نگفته اند.

بسانکو نشر دلایل این حکم را به این خاطر از روز پنج شنبه هفته گذشته به دوشنبه این هفته به تعویق انداخت تا حکومت آسترالیا وقت داشته باشد و اطمینان حاصل کند که نشر این یافته‌ها منجر به افشای غیرعمدی اسرار امنیت ملی نشود.

بسانکو در حکم ۷۳۶ صفحه‌ای دادگاه مدنی گفته است که اسمیت در قتل سه افغان در سال‌های ۲۰۰۹، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۲ «همدست و مسئول» بوده است.

او گفت که روزنامه‌ها رابرتز اسمیت را متهم کرده بودند که به یک سرباز رده پائین‌تر دستور داده بود که به «یک مرد کهن‌سال افغان» که در این پرونده به نام اختصاری EKIA56 معرفی شده است، شلیک کند.

قاضی همچنین افزود: «من دریافته ام که متقاضی [رابرتز اسمیت] در مجتمعی در چنارتو (ارزگان) از طریق ترجمان (به فردی که نامش مشخص نشده است) دستور داده بود به یک مرد افغان تحت بازداشت شلیک کند.»

در حکم این قاضی آمده است، سربازی که در محل حضور داشت «به یک مرد افغان تحت شرایطی شلیک کرد که به مثابله قتل است. متقاضی [رابرتز اسمیت] همدست و مسئول قتل بوده است.»

بسانکو همچنین دریافته است که رابرتز اسمیت به سایر سربازان آسترالیایی زورگویی کرده و حتی با این گفته خود به سربازان که «اگر اجراآت تان در گزمه بعدی بهبود نیابد، گلوله‌ای در عقب سر تان دریافت خواهید کرد»، آن‌ها را «تهدید به مرگ» کرده بود.

او همچنین گفت که رابرتز اسمیت در یکی از طولانی‌ترین پرونده‌های افترا در این کشور یک شاهد قابل اعتماد نیست و دلایلی برای دورغ گفتن دارد.

بسانکو گفت: «متقاضی انگیزه‌های برای دورغ گفتن دارد: انگیزه مالی برای حمایت از ادعای خسارات مالی در این پرونده، انگیزه اعاده حیثیتی که او ادعا می‌کند با انتشار این گزارش‌ها مخدوش شده است، و مهم‌تر از آن انگیزه مقاومت در برابر یافته‌ها علیه خود که در مورد اقدام‌های احتمالی آینده در مورد او تاثیر می‌گذارد.»

او افزوده است: «من دریافتم که متقاضی در بسیاری از زمینه‌ها… شاهد صادق و قابل اعتماد نبوده است.»

رابرتز اسمیت ۴۴ ساله به دلیل شش دوره خدمت در افغانستان از ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ به عنوان یک قهرمان ملی نگریسته می‌شد و پرتره‌اش در بنای یادبود جنگی آسترالیا نصب شده است.

تحقیقاتی در سال ۲۰۲۰ شواهد قابل اعتمادی یافت که بیانگر قتل چندین غیرنظامی افغان توسط اعضای نیروهای ویژه خدمات هوایی آسترالیا می‌باشد. تا کنون تنها یک سرباز آسترالیای رسماَ در پیوند به این قتل‌ها متهم شده است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x