انفجار در بدخشان نشانی از شکست حکومت طالبان دارد

در یک حادثه دلخراش، نثار احمد احمدی، سرپرست ولایت بدخشان در شمال شرق افغانستان، در یک انفجار خودروی بمب گذاری شده در 6 جون 2023 کشته شد. این حادثه هولناک، توسط گروه داعش شاخه خراسان انجام شد که یادآور چالشی است که حکومت طالبان در افغانستان برای حفظ نظم و ثبات و استقرار اقتدار خود در کشور با آن مواجه است.

این رویدادها بخشی از یک سلسله حملات مرگبار علیه مقامات کلیدی طالبان است. گروه داعش مسئولیت بسیاری از این حملات را بر عهده گرفته است. این در حالیست که طالبان حملاتی را علیه اشخاص کلیدی داعش انجام داده‌اند، اما حملات همچنان ادامه دارد و نشان می‌دهد که تلاش‌های ضد تروریستی این گروه ناکافی است. قبل از انفجار موتر بمب گذاری شده اخیر، در دسامبر 2022 رئیس پولیس ولایت نیز در حمله مشابهی کشته شده بود که داعش نیز مسئولیت آن را بر عهده گرفت. علاوه بر این، انفجاری در داخل مسجد در حین مراسم ترحیم آقای احمدی دست کم 19 کشته از جمله فرمانده پیشین امنیتی طالبان در شهر بغلان بر جای گذاشت.

از زمانی که طالبان در اگست 2021 قدرت را در افغانستان از سر گرفتند، داعش به عنوان یک تهدید مهم برای حکومت طالبان ظاهر شده است. این گروه در تلاش برای تضعیف حکومت طالبان، مقامات حکومت طالبان را هدف قرار داده و صدها نفر از جمله خارجی‌ها و اعضای اقلیت هزاره را کشته و زخمی کرده است.

این حوادث چالش های فزاینده امنیت داخلی را که دولت طالبان با آن مواجه است، نشان می دهد، زیرا تلاش می کند تا اقتدار و کنترل خود را در کشوری که سال ها شاهد جنگ و درگیری بوده است، تثبیت کند. اگرچه طالبان حملاتی را علیه اعضای داعش انجام می‌دهند، اما تاکنون نتوانسته‌اند خشونت را سرکوب کنند و امنیت مقامات خود و عموم مردم را تامین نمایند.

سلسله حوادث خشونت آمیز اخیر این سوال را مطرح می کند: آیا طالبان در حکومتداری شکست خورده است؟ ناتوانی طالبان در تضمین امنیت مقامات خود در برابر حملات داعش و دیگر گروه‌های افراطی نشان‌دهنده فقدان کنترل است و تردیدهای جدی را در مورد توانایی آن در اداره کشوری ایجاد می‌کند که به شدت نیاز به ثبات و امنیت دارد.

چنین وضعیتی می تواند پیامدهای بدی داشته باشد. اولاً، خیال و فکر یک درگیری طولانی مدت در داخل کشور را مطرح می کند، با گروه هایی مانند داعش که در تلاش برای بی ثبات کردن حکومت طالبان هستند. ثانیاً، هر گونه تلاش برای بازسازی و توسعه در کشوری که قبلاً توسط سال ها جنگ  و درگیری ویران شده است، به خطر می افتد. در نهایت، ادامه بی‌ثباتی ممکن است به طور بالقوه منجر به یک بحران انسانی گسترده تر شود، دلیل آنکه این غیرنظامیان هستند که بار عمده خشونت‌های فزاینده را متحمل می‌شوند.

در حالی که به نظر می رسد طالبان گام هایی را برای مهار فعالیت های غیرقانونی مانند کشت تریاک برداشته است، خشونت های فزاینده و ترورهای هدفمند نشان می دهد که دولت در تلاش برای حفظ نظم و قانون است. این نگرانی ها را در مورد آینده افغانستان تحت حاکمیت طالبان و احتمال تداوم بی ثباتی و خشونت افزایش می دهد.

تشدید خشونت ها در افغانستان، که نمونه آن بمب گذاری های اخیر در ولایت بدخشان است، بر شکست طالبان در تامین امنیت کشور و پایبندی به وعده های خود برای ثبات تاکید می کند. پیامدهای بالقوه، از درگیری داخلی گرفته تا بی ثباتی منطقه ای، نیازمند توجه فوری جامعه بین المللی است. باید دید که آیا طالبان می‌تواند استراتژی‌های خود را برای مبارزه مؤثر با این چالش‌ها تطبیق دهد یا اینکه افغانستان همچنان مرکز درگیری و بی‌ثباتی خواهد بود.

(مدرن دیپلماسی / 11 جون 2023)

 

 

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x