شروع استخراخ نفت خام در حوزه آمو دریا در تابستان امسال توسط شرکت «افچین» از جمله مهمترین خبرها در افغانستان بود.
براساس اعلام مقامهای طالبان، افغانستان و شرکت افچین به طور مشترک استخراج نفت خام در منطقه سرپل را آغاز کردند. قراردادی که براساس اعلام وزارت اقتصاد طالبان ارزش آن به ۱۶۰ میلیون دلار میرسد.
این شرکت در بدل استقرار تجهیزات استخراجی در شمال افغانستان فقط «۲۰ درصد از محصولات استخراجی را میگیرد.»
در یک سال اخیر سرمایهگذاران چینی به کابل سفرهای متعددی داشتهاند.
طرح دیگری که چینیها علاقهمندی زیادی به آن نشان دادهاند استخراج مس عینک در ولایت لوگر است. معدنی که به گفته وزارت معدن و پترولیم افغانستان «دومین ذخیره مس جهان» محسوب میشود. قرارداد استخراج این معدن با شرکت «امسیسی» چین در زمان ریاست جمهوری حامدکرزی امضا شده بود و تاهنوز اجرایی نشده است.
بهار امسال وزارت معادن و پترولیم طالبان از سفر معاون شرکت چینی به کابل خبرداد و نوشت که این مقام چینی برنامه شرکتش را برای استخراخ معدن مسک عینک با طرف افغانستان در میان گذاشته است. ولی وزارت اقتصاد طالبان میگوید که مذاکره در این زمینه جریان دارد و کار عملی آغاز نشده است.
بهار امسال وزارت معدن و پترولیم طالبان از سفر مسئولان و نمایندگان شرکت چینی «گوچین» به افغانستان خبرداده و نوشته بود که آنان در دیدار با شهاب الدین دلاور، سرپرست این وزارت، از سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری برای استخراج ذخایر لیتیوم افغانستان خبرداده بود.
این شرکت در کنار سرمایه گذاری در این بخش، همچنین وعده بازسازی گذرگاه استراتژیک سالنگ را در مدت هفت ماه داده بود و گفته بود که یک تونل دیگر نیز در سالنگ حفر خواهد کرد.
همچنین در بدل استخراج لیتیوم، آسفالت جاده کومار- لغمان و ساخت یک نیروگاه آبی در محل را نیز به آقای دلاور وعده داده بود.
در زمستان سال گذشته نیز ابراز علاقه مندی چین به سرمایهگذاری در زمینه تولید ۵۰۰ میگاوات برق از زغال سنگ منتشر شد و نماینده اتاق تجارت چین در دیدار با محمدحنیف حمزه، رئیس اجرایی شرکت ملی برق افغانستان(برشنا) گفته بود که چین تجربه تولید برق از زغالسنگ را در ۱۱ کشور جهان دارد.
وزارت صنعت و تجارت طالبان نیز گفته است که چین علاقه مند اتصال دو کشور از طریق دهلیز واخان یا راه ابریشم است. با تحقق این پروژه دو طرف به افزایش مبادلات میان پکن و کابل چشم دوخته اند، روندی که میتواند نقش حیاتی در افزایش درآمد دولت افغانستان نیز داشته باشد.
در همین حال، عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت افغانستان به بیبیسی از علاقه مندی دو طرف برای ساخت این جاده واخان سخن گفت و افزود که قرار است چین تا مرز واخان جاده بسازد و افغانستان نیز مسیر واخان را توسعه خواهد داد. به گفته او مذاکره در این زمینه میان دو کشور جریان دارد. به گفته او به زودی این طرح عملی و افغانستان به چین وصل خواهد شد.
همایون افغان، سخنگوی وزارت معدن و پترولیم افغانستان نیز به بیبیسی گفت که چین در بخشهای مختلف برای سرمایهگذاری ابراز علاقه مندی کرده ولی تاکنون در هیج بخشی قرارداد رسمی عقد نشده است.