همزمان با سفر اشرف غنی، رئیسجمهوری و هیئت بلندپایه دولت افغانستان به آمریکا، کاخ سفید گزارشی از کمکهای واشینگتن در مدت ۲۰ سال گذشته به افغانستان را منتشر کرده تا بار دیگر تاکید کند که ایالات متحده حاضر نیست این همه سرمایهگذاری مادی و معنوی خود در افغانستان را یکباره نابود سازد.
جالب است که آمریکا از سال ۲۰۰۲ که امارت اسلامی طالبان را سرنگون کرد و دولت دموکراتیک را در افغانستان روی کار آورد، ۸۸ میلیارد دالر در بخش امنیتی، ۳۶ میلیارد دالر در بخش غیرنظامی از جمله ۷۸۷ میلیون دالر برای کمک به دختران و زنان و حدود چهار میلیارد دالر دیگر کمکهای مردمی به افغانستان انجام داده است که مجموع میزان کمک این کشور به کابل به ۱۲۸ میلیارد دالر میرسد.
البته این مبلغ افزون بر هزینه جنگ و حضور ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان است که به چند صد میلیارد دالر دیگر میرسد. براساس گزارش سال ۲۰۲۰ وزارت دفاع آمریکا، جنگ و فعالیتهای مربوط به نبرد آمریکا در افغانستان ۸۱۵.۷ میلیارد دالر هزینه برده است. این مبلغ شامل تمام فعالیتهای جنگی از جمله تامین آب و غذا، سلاح و مهمات، تانک و حملات هوایی و ماشینهای زرهی است.
کاخ سفید در گزارش تازه که «فکتنامه» نام دارد، از حمایت پایدار سیاسی و اقتصادی از افغانستان سخن میگوید.
در حالی که اکنون جو بایدن، رئیس جمهور دموکراتیک آمریکا، تصمیم گرفته است به حضور نظامی مستمر این کشور در افغانستان پایان دهد، در ذهن بسیاری این نگرانی وجود دارد که آیا تمام این مبالغ و حمایتهای آمریکا در حال از دست رفتن و طالبان در حال بازگشت است؟
آقای بایدن در دیدار تازهاش با اشرف غنی گفت که هرچند سربازان آمریکایی به زودی به خانه برمیگردند، اما حمایتهای سیاسی و اقتصادی آمریکا از افغانستان ادامه خواهد یافت. این وضعیت را اشرف غنی آغاز «فصل جدید» با آمریکا نامید. آقای غنی تصمیم بایدن را که بسیاری از محاسبات را تغییر داده است، تاریخی خواند.
یکی از آن محاسبات طالبان است. این تصمیم به حملات بیشتر گروه طالبان با هدف تسخیر مناطق و قلمروهای آسیبپذیر و بیمیلی این گروه به یافتن راه حل سیاسی از میز مذاکره انجامیده است. گروه طالبان از اول ماه مه که جو بایدن زمان خروج نظامیان آمریکایی را ۱۱ سپتمبر امسال (۲۰۲۱) اعلام کرد، بیش از ۴۰ ولسوالی را تصرف کرده است. این پیشروی بسیاری را نگران کرده که مبادا گروه طالبان از راه زور در افغانستان به قدرت برسد و تمام دستاوردهای این کشور را که با هزینههای گزافی تامین شده است، هدر دهد.
نیروهای امنیتی افغان در چند روز گذشته توانستهاند شش ولسوالی را از طالبان بازپس بگیرند، اما این گرفت و داد تازه شروع شده است و نتیجه مذاکرات اشرف غنی در آمریکا تاثیر مستقیمی بر میدان نبرد در ولسوالی افغانستان خواهد داشت.
مهمترین پیام این سفر در آستانه خروج نیروهای آمریکایی این است که تاریخ تکرار نمیشود. افغانها یک بار داستان خروج نیروهای شوروی در دهه ۱۹۹۰ میلادی را به چشم دیدند که با بیرون رفتن نیروهای ارتش سرخ شوروی سابق از افغانستان، حمایتهای سیاسی و اقتصادی مسکو از کابل نیز قطع شد و بیش از دو سال طول نکشید که دولت مورد حمایت مسکو در کابل سرنگون شد.
کاخ سفید تعهد میکند که به کمکهای خود به افغانستان ادامه دهد تا مردم این کشور را به طرف آینده با ثبات و صلحآمیز سوق دهد.
دولت آمریکا در سال ۲۰۲۱ بیش از سه میلیارد دالر به نیروهای امنیتی افغانستان کمک کرده است و برای سال ۲۰۲۲ نیز ۳.۳ میلیارد دالر کمک در نظر دارد که به تایید کنگره میرسد. این نوع حمایت نظامی از نیروهای امنیتی آب سردی روی دست گروه طالبان میریزد که برای خروج سربازان آمریکایی و فروپاشی نظام لحظهشماری میکند.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۲۶/۶