روسیه یکی از کشورهای جهان است که نقش ویژه ای در مسائل نظامی، سیاسی، اقتصادی و… دارد، که می توان آن را مرکز اتحاد جماهیر شوروی نامید، که حمله روس ها به افغانستان برای روس ها نقطه سیاهی در تاریخ شان بوده، اما برای افغان هایی که در یک دهه میلیون ها شهید، مجروح و پناهنده دادند، صفحه طلایی تاریخ محسوب می شود.
در طول 20 سال اشغال روسیه، کوشش می کرد از ناتو و امریکایی ها دوری کند و ایالات متحده و ناتو که رقبای نظامی و سیاسی سابق روسیه بوده است، درگیر نشود.
اما، روسها که از کمک مجاهدین با امریکا داغ دار بودند، کوشش میکردند تا تعامل و رابطه پنهانی با ا.ا.ا داشته باشند، زیرا هدف طالبان پایان دادن به اشغال و بیرون راندن امریکاییها و ناتو بود کشور روس ها در آستانه گرفتن انتقام از امریکا بودند، به همین دلیل راه روابط پنهانی و آشکار با ا.ا.ا را روز به روز محکم تر کرد.
حال سوال اساسی این است که هدف از آخرین بیانیه رهبران روسیه چیست و آیا راه را برای به رسمیت شناختن امارت اسلامی در آسیای مرکزی هموار می کند یا آخرین خبر پوتین رئیس جمهور روسیه که در پایتخت کشور ازبکستان بیان کرد چندین چیز را پیش بینی می کند.
اول: رئیس جمهور پوتین با اظهارات خود به کشورهای آسیای میانه به ویژه کشورهایی که تحت نفوذ روسیه هستند و قراردادهای مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی با روسیه دارند چراغ سبز نشان داد تا با ا.ا.ا وارد تعاملات رسمی شوند. به همین دلیل رئیس جمهور قزاقستان در سازمان پیمان جامی اعلام کرد که ا.ا.ا را از لیست گروه های تروریستی بیرون میکند.
دوم: روسیه کوشش کرده است تا از طریق افغانستان یک رابطه نزدیک سیاسی-اقتصادی با هند برقرار کند و این روابط قطعاً از طریق افغانستان خواهد بود.
سوم: پس از جنگ در اوکراین که تقریباً کل جهان غرب پشت اوکراین ایستاده بود، روسها کوشش میکنند جهان را به دو قطب شرقی و غربی تقسیم کنند، برای همین برقراری روابط سودمند متقابل بین منطقه و کشورهای همسایه از جمله افغانستان برای روس ها برای دستیابی به اهداف فوق مهم است.
چهارم: روس ها میدانند که رهبران ا.ا.ا تحت تاثیر هیچکدام از کشور های غربی نیستند، بنابراین، این فرصت خوبی خواهد بود برای تعامل روسیه با ا.ا.ا چرا که در برابر غرب هدف مشترک دارند.