روسیه در حالی که با امارت اسلامی روابط دیپلماتیک دارد؛ اما از معدود کشورهایی است که در نزدیک به سه سال گذشته، همواره از تهدیدهای ناشی از خاک افغانستان برای منطقه نگرانی کرده است.
به تازگی سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه، در یک نشست در قزاقستان مدعی شده است که گروههای هراسافکن در افغانستان اردوگاه ساخته و از این طریق، امنیت کشورهای آسیای میانه را با خطر روبهرو کرده اند.
این در حالی است که به تازگی روسیه از تلاشها برای بیرونکشیدن نام امارت اسلامی از فهرست سیاه هراسافکنی این کشور خبر داده و همین گونه، از عضویت افغانستان در سازمان همکاری شانگهای پشتیبانی کرده است.
این رویکرد با نگرانی روسیه، برخی نگرانیهایی را از چگونگی سیاست این کشور در برابر افغانستان به میان آورده است.
محمدزلمی افغانیار پوپل، رییس «جریان همبستگی ملت واحد افغانستان»، در این باره به سلاموطندار میگوید: «روابط روسیه با افغانستان در شرایط فعلی دوپهلو هست؛ از یک طرف بر مبنای تعامل صحبتهایی میداشته باشند و از طرفی دیگر اراکین بلندرتبهی این کشور موضوعاتی را بیان میکنند که در آن ناآرامی مطرح بحث است.»
این آگاهان با تأکید بر این که نگرانیهای مطرحشده از سوی روسیه نیازمند بررسی دقیق است، میگویند که ادامهی این رویکرد در خصوص افغانستان، میتواند به زیان افغانستان تمام شده و به رقابت کشورها در مسئلهی افغانستان بینجامد.
یوسف امین زازی، آگاه مسائل سیاسی و امنیتی، در این باره میگوید:
«از یک طرف تعامل میخواهند و از طرفی دیگر متهم میسازند؛ر این برای چیست؟ اگر واقعاً این جا تروریزم وجود داشته باشد و امنیت جهان و منطقه تهدید شود، باید شورای امنیت و کشورها در این مورد تصمیم بگیرند و به مردم افغانستان اسناد ارائه کنند.»
صادق شینواری، دیگر آگاه مسائل سیاسی و امنیتی، نیز در این باره میگوید: «باید امارت اسلامی در رابطه به این نگرانیهای کشورهای منطقه در مورد خطرات احتمالی از خاک افغانستان، اسناد و مدارک ارائه کنند.»
این در حالی است که اکنون روسیه میزبان سرپرست وزیران معارف، تحصیلات عالی و کار و امور اجتماعی امارت اسلامی است که شورای امنیت سازمان ملل متحد بر سفر آنها محدودیت وضع کرده بود.