امارت اسلامی از ابتدا سیاست احیای روابط گسترده سیاسی و اقتصادی با سایر کشورهای جهان را بر اساس ارزش های دینی و ملی خود برگزیده و در این زمینه کوشش های سازنده ای انجام داده است، اما جامعه بین المللی با اشاره امریکا و غرب در روابط با دولت مشروع افغانستان گامهای مهمی برنداشتند.
اخیراً به دلیل سیاست خارجی موفق و دیپلماسی فعال امارت اسلامی، برخی سازمان ها و کشورها به این نتیجه رسیده اند که به جای مطالبات و دستورات غرب، به روابط با افغانستان از منظر منافع خود نگاه کنند.
بسیاری از کشورهای منطقه و جهان روابط و تعاملات خود را با امارت اسلامی افغانستان آغاز کرده اند، در شهر کابل سفارتخانه ها و نمایندگان سیاسی فعال هستند و اداره های سیاسی و دیپلماتیک افغانستان در کشورهای مختلف نیز به نمایندگان امارت اسلامی افغانستان سپرده شده است.
همچنین قرقیزستان در آخرین گام نام امارت اسلامی را از فهرست سازمان های ممنوعه حذف و بر ادامه روابط گسترده سیاسی و اقتصادی با دولت افغانستان تحت رهبری امارت اسلامی تاکید کرد.
علاوه بر این، دعوت نامه های رسمی به امارت اسلامی برای شرکت نماینده افغانستان در مجامع بین المللی داده می شود که آخرین نمونه آن شرکت هیأتی به رهبری وزیر امور خارجه در پنجاهمین نشست سازمان همکاریهای اسلامی بود.
همزمان در حوزه اقتصادی نیز روابط امارت اسلامی با سایر کشورهای جهان به ویژه با کشورهای منطقه روز به روز بیشتر می شود و شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی زیادی آمادگی و تمایل خود را برای سرمایه گذاری در افغانستان اعلام کرده اند.
علاوه بر ایجاد مشکل در احیای روابط با امارت اسلامی توسط کشورها و سازمانهای مختلف، امارت اسلامی در عرصه سیاسی نیز پیشرفتهای زیادی داشته است و تحلیلگران معتقدند که دور نخواهد بود زمانی که کشورهای منطقه و جهان براساس منافع دو طرفه، روابط گسترده سیاسی و اقتصادی با امارت اسلامی داشته باشند.
با توجه به پیشرفت هایی که در بالا ذکر شد، می توان گفت که امارت اسلامی علاوه بر توسعه امنیتی و اقتصادی، در بخش سیاسی نیز موفقیت های چشمگیری دارد.