افغانستان قلب آسیا محسوب می شود و به دلیل موقعیت مرکزی و منابع طبیعی وسیع، جایگاه مهمی در منطقه دارد؛ اما نزدیک به چهار دهه است که افغانها از جنگها، قتلها، ناامنیها و پناهنده شدن رنج میبرند، در این مدت نزدیک به دو میلیون نفر شهید و تعداد زیادی زخمی شدهاند، بسیاری از خانوادهها بیخانمان ماندهاند و این دلیلی است که جدا از سایر مشکلات، توسعه اقتصادی نیز پیشرفت نداشت.
اما به فضل الهی و برکت مبارزات بی سابقه ملت افغانستان در سه سال گذشته یک نظام قدرتمند اسلامی در سراسر کشور حاکم است که خوشبختانه نظام نوین اسلامی با سازندگی بر تمام نقاط کشور مسلط است امنیت تامین شده و ناامنی و ناراحتی جای خود را به شادی و امنیت داده است.
حکومت جدید افغانستان با وجود محدودیت های بین المللی توانسته در مدت بسیار کوتاهی با مواد مخدر و فساد مبارزه کند و در توسعه اقتصادی و ارتقای سکتور خصوصی نیز گام های سریعی برداشته است.
اگرچه جامعه جهانی به دلیل فشارهای غرب و به ویژه ایالات متحده، امارت اسلامی افغانستان را هنوز رسماً به رسمیت نشناخته است. این در حالی است که بسیاری از کشورهای منطقه بر اساس منافع خود تعامل با امارت اسلامی را آغاز کرده اند و این مجموعه روز به روز در حال گسترش است.
بسیاری از کشورها از سیاست اقتصاد محور امارت اسلامی در سطح منطقه استقبال کرده و قول داده اند که از این فرصت استفاده کنند و به نظر می رسد که اکثراً به وعده های خود وفادار هستند، زیرا مشارکت اقتصادی با افغانستان تنها نیازی افغانستان نیست، بلکه آنها هم نیاز دارند تا این مشارکت و رابطه را تقویت کنند.
امارت اسلامی خواستار روابط و تعاملات مثبت با سایر کشورهای جهان و منطقه بر اساس احترام متقابل است و یک سیاست متعادل را انتخاب کرده است. امارت اسلامی نمیخواهد که افغانستان میدان جنگ و آزمایش نیرو باشد، بلکه بارها و به صراحت گفته است که میخواهد افغانستان نقش اتصال و یکپارچگی را برای اجرای تجارت بینالمللی و ترانزیت و همچنین پروژه های حیاتی ایفا کند.
کارشناسان بر این عقیده اند که اکنون جهان و به ویژه کشورهای منطقه این مسئله را درک کرده و می خواهند با نظام قانونی امارت اسلامی افغانستان روابط سیاسی و اقتصادی برقرار کنند.