نشریه اوراسیا در گزارش تازهای با اشاره به ناآرامیها در گذرگاه مرزی چمن-سپین بولدک گفته است که بحران مرزی میان افغانستان و پاکستان هر روز شعلهورتر میشود.
تنشها در مرز چمن – سپین بولدک پس از آن آغاز شد که پاکستان سال گذشته ممنوعیت عبور از این گذرگاه مرزی بدون داشتن ویزه و پاسپورت به دو طرف مرز را اعلام کرد و ساکنان منطقه چمن در پاکستان بلافاصله پس از اعلام این حکم دولت این کشور، دست به اعتراض زدند.
بر اساس این گزارش، در درازای ۹ ماه اعتراضها، بیش از ۴۰ نفر بازداشت و دستکم ۲۸ معترض در کنار ۱۷ نیروی امنیتی پاکستان در منطقه چمن، زخمی شدند.
این در حالی است که پیش از این شهروندان افغانستان و پاکستان میتوانستند با نشان دادن تنها کارتهای شناسایی (تذکره) خود از این مرز تردد کنند.
اوراسیا نوشته است که محدودیتهای اعمالشده توسط دولت پاکستان، نه تنها عبور و مرور ساکنان دو طرف این مرز را که سالها به طور معمول از آن عبور میکردند، دشوار کرده است؛ بلکه بیش از ۲۰هزار کارگر محلی را بیکار کرده است.
این شبکه خبری-تحلیلی میگوید که برای اولین بار از زمان ترسیم خط مرزی مورد مناقشه بین پاکستان و افغانستان (دیورند) در بیش از یک قرن پیش، چنین ممنوعیتی بر رفتوآمد مردم محلی از گذرگاههای مرزی میان دو کشور اعمال شده است.
مقامهای پاکستانی اعلام کردهاند که این محدودیتها یک اقدام امنیتی ضروری است. به دلیل اینکه این کشور با افزایش خشونتهای «هراسافکنی» مرزی از زمان به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱ روبهرو بوده است.
در عین حال حملههای هراسافکنی در پاکستان افزایش یافته است. با ربط دادن این حملهها به افغانستانِ زیر اداره طالبان توسط مقامهای پاکستانی، اسلامآباد تصمیم به حصارکشی مرزی گرفت تا از حرکت «هراسافکنها» به داخل آن کشور جلوگیری کند.
رسانههای پاکستانی همواره گزارش دادهاند که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، حملههای تروریستی در پاکستان افزایش یافته است؛ اما طالبان حضور و حمایت از تحریک طالبان پاکستانی یا تیتیپی را پی از این رد کردهاند.
مقامهای پاکستانی طالبان را مقصر این حملهها میدانند و به موضع نرم آنان در قبال گروههای هراسافکن مانند تیتیپی انگشت میگذارند.
در بخشی از گزارش اوراسیا همچنین آمده که یا وجود تمام تلاشها و درخواستهای پاکستان از طالبان افغانستان؛ اما آنان تا کنون علیه تیتیپی اقدامی نکردهاند. در نهایت، دولت پاکستان اقدامهای برای جلوگیری از آنچه که «حرکت هراسافکنان از افغانستان به پاکستان» عنوان میکند، انجام میدهد.
بر اساس این گزارش، افزایش امنیت در مرز بین دو کشور یکی از اولویتهای این اقدامها بوده است؛ اما در حین انجام این اقدامها، پویایی محلی، مانند اشتراکات فرهنگی، خانوادهها و معیشت مردم محلی کاملاً نادیده گرفته شده است.